Hofstaat

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 1 okt 2019 om 12:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zodra een eierleggende koningin ergens in het broednest stilstaat vormt er zich (onder invloed van het koninginmandibulair feromoon) een hofstaat,een ring van werkbijen met de kop naar de koningin, om haar heen. Zo'n hofstaat wordt dus telkens ad hoc gevormd door de toevallig aanwezige werksters (in het broednest zijn dat meestal voedsterbijen) om de stilstaande koningin heen.

De werksters in de hofstaat omringen de koningin dan met de grootste zorg. Ze likken de koningin, wassen haar en voeden haar met voedersap (i.c. koninginnengelei).

Via het (door het koninginmandibulair feromoon aangedreven) likken verkrijgen de bijen allerlei stoffen vanaf de koningin die van invloed zijn op het bijengedrag in de rest van het volk. Wellicht kunnen de werkbijen hierdoor ook veranderingen in de koningin zelf snel bemerken[1] (hetgeen bijvoorbeeld kan leiden tot haar vervanging).

De hofstaatbijen verspreiden de stoffen door het hele broednest, maar na ongeveer een half uur zijn die stoffen ook al weer van de bijen verdwenen ("op"). Het duurt dan ook niet langer dan een half uur voordat de bijen de eventuele afwezigheid van de koningin opmerken.

In het optimale geval zie je de hofstaat als een keurig rondje werkbijen rondom de stilstaande koningin. In onderstaand filmpje is dat direct niet zo keurig, maar je kunt het likken wel goed zien.

Voetnoten

  1. Christopher I. Keeling, Keith N. Slessor, Heather A. Higo, and Mark L. Winston. New components of the honey bee (Apis mellifera L.) queen retinue pheromone. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Vol. 100 no. 8, 15 April 2003.