Honingslinger

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een honingslinger is een verzamelbak waarbinnen de honing:

Een veel gebruikte roestvij stalen honingslinger met handbediening.
  • uit de raten worden geslingerd,
  • tegen de binnenwand van de vergaarbak terecht komt, en
  • naar beneden stroomt om via een snijkraantje te worden geoogst.


De hongingslinger is uitgevonden door Franz von Hruschka.


Veel imkersverenigingen hebben een slinger die je mag lenen, of dagen waarop er gezamelijk geslingerd wordt. Dat scheelt in verhouding ook veel schoonmaakwerk waarbij anders per keer veel honing verloren gaat.


Hoe groter de slinger (dus hoe meer ramen je in één keer kunt slingeren), hoe gemakkelijker en sneller je kunt werken. Dat is vooral ideaal als je zo'n grote slinger een vaste plek kunt geven. Als je de slinger telkens moet verplaatsen dan is een kleinere slinger wellicht gemakkelijker. Een tafelmodel kun je gemakkelijker overal opbergen, een pootjesmodel kun je gemakkelijker overal neerzetten.


Het is handig als de geslingerde honing volledig kan uitlopen zonder dat je de honingslinger schuin hoeft te zetten. Het is ook handig als het drijfwerk weer kan worden afgeremd.


Bij een ongelijke zwaarte van de raampjes krijgt de slinger de neiging om te gaan dansen, en daarom is een stabiele stand van belang.


Indien de slinger van metaal is, dan dient dat van roestvrij staal te zijn. Het is bovendien van belang dat het binnenwerk van de honingslinger goed is schoon te maken, dat er geen onbereikbare plekjes zijn. Een slinger met een uitneembare korf van draadwerk is gemakkelijk te reinigen.