Honingventiel

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schematische weergaven van het honingventiel. A: Bovenaanzicht met gesloten kleppen. B: Bovenaanzicht met geopende kleppen en goed zichtbare haren. C: Binnen-zij-aanzicht van een aan een kant doorgenseden honingventiel; je ziet de binnenkant van drie van de vier kleppen. D: een lengtedoorndede van een klep en van een zakje.

Het honingventiel (proventriculus) zit tussen de honingmaag en de middendarm. Het is een soort van trechter die gedeeltelijk in de honingmaag steekt. Bovenop die trechter zitten vier kleppen die aan de randen stijve haren hebben. Door het openen en sluiten van deze kleppen[1] kan het honingventiel de grotere deeltjes uit de honing zeven. Denk hierbij aan stofdeeltjes, stuifmeel, bacteriën en zelfs grotere sporen (zoals die van Nosema[2]).

Honingmaag-honingventiel-middendarm.JPG

Achter de kleppen wordt het uitgezeefde materiaal in "zakjes" tot bolletjes verzameld en vervolgens doorgelaten naar, en verteerd in, de middendarm. Vanaf hier kan het niet weer terug naar de honingmaag.

Aldus zorgt het honingventiel voor schonere nectar in de honingmaag zodat er uiteindelijk minder ziektekiemen en verontreinigingen in de bijenwoning worden opgeslagen en/of aan het jonge broed worden gevoerd.


Voetnoten

  1. In samenwerking met de honingmaag die z'n inhoud in voortdurende beroering houdt.
  2. Eric C. Mussen. Diagnosing and Treating Nosema Disease. Davis, University of California, Beebrief 3/11/11