Ijsazijn

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

IJsazijn (ook wel azijnzuur genoemd):

  • is een kleurloze vloeistof die bij temperatuur lager dan 17 °Celsius stolt tot heldere kleurloze kristallen (vandaar de naam ijsazijn),
  • is een bijtende vloeistof die je dus niet met handen of kleren in aanraking moet laten komen,
  • werkt corrosief op metalen, en
  • is brandbaar (en is boven 40 °Celsius met lucht zelfs explosief).


In de imkerij wordt ijsazijn gebruikt ter ontsmetting van materialen na bijenziekten als de amoebenziekte, Nosema, en kalkbroed, en ter bestrijding van de wasmot en stuifmeelmijt. Op dezelfde (onder beschreven) wijze kan overigens ook mierenzuur worden gebruikt als ontsmettingsmiddel.

Het ontsmetten van ramen (met of zonder bijenraat [1]) gaat als volgt:

De te ontsmetten ramen doe je in één of meerdere kastdelen die je bovenop elkaar stapelt met bovenop een lege bak. Zowel de onder- als bovenkant van de stapel moet goed worden afgesloten, en ook de kieren tussen de bakken moeten (met bijvoorbeeld plakband) goed worden afgedicht. In de lege bak plaats je vervolgens een schaaltje met ijsazijn (of mierenzuur) , zo'n 50 milliliter per gevuld kastdeel. Om de verdamping te bevorderen dient dat schaaltje zo breed mogelijk te zijn en kunnen er bovendien watten of een ander absorberend materiaal in worden gelegd. Deze werkwijze met azijnzuur werkt uiteraard alleen bij temperaturen boven de reeds genoemde 17 °Celsius.

Met ijsazijn behandelde ramen dienen voor gebruik wel enkele dagen goed gelucht te worden.

Vanwege de corrosieve werking van ijsazijn (en ook mierenzuur) kun je het beste roestvrij staaldraad gebruiken voor het insmelten van kunstraat.


Voetnoten

  1. Ramen met suiker dienen wel eerst te worden geslingerd waarna het suiker, als je het weer aan de volken wilt voeren, apart dient te worden ontsmet (verdunnen met water en snel even opkoken).