Indrukkooitje

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 20 aug 2016 om 11:52
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een met draadgaas handgemaakt indrukkooitje.
Een in de handel te verkrijgen plastic exemplaar, met middenboven een afgesloten toegang om de koningin in het kooitje te krijgen nadat deze al op de raat is geprikt. Rechtsonder aan de zijkant (dus niet op de foto te zien) zit een met suikerdeeg af te sluiten toegang.

Het indrukkooitje is een bepaald type invoerkooitje om een koningin in een volk in te voeren. Het indrukkooitje werd al rond 1900 gebruikt [1].

Het indrukkooitje is aan één kant open, en aan die kant wordt het op een bijenloos stuk raat bevestigd. Dat kan door het indrukkooitje in de raat te prikken, maar eventueel gebruik je (ook) een paar draden of postelastieken om de boel op de plaats te houden.


Het indrukkooitje is met name bedoeld voor het invoeren van een bevruchte koningin. Met het indrukkooitje heeft de bevruchte koningin namelijk direct een stuk raat beschikbaar waar ze eitjes in kan gaan leggen. Dit broed vergroot de kans op aanname van de koningin.

Het indrukkooitje maakt het ook mogelijk om een nieuwe bevruchte koningin in te voeren in een volk waar je pas net de oude koningin uit hebt weggehaald.

Hier is de koningin (met begeleidende eigen bijen) eerst op een kaart gezet, met daar overheen het indrukkooitje. Ter plekke wordt de kaart vanonder het indrukkooitje weg getrokken.


Indien mogelijk plaats je het indrukkooitje ergens middenin het broednest bovenop een vlak stuk met zowel lege cellen, uitlopend broed[2] als cellen met nectar. Op die manier krijgt de koningin ruimte om te leggen, binnen de kortste keren hulp van de uitlopende jonge bijen, en voldoende voer.

Meestal kun je de koningin al na zo'n vier dagen bevrijden, maar als de bijen uit het volk op dat moment nog overmatig op het indrukkooitje zitten, haar als het ware inballen, dan is dat meestal een teken dat ze de koningin nog niet hebben geaccepteerd.

In dat geval is het raadzaam om te kijken of het volk inmiddels redcellen heeft aangezet. Indien dat het geval is verwijder je deze en bekijk je de situatie na een paar dagen opnieuw. Na een dag of tien moet het bijna zeker goed zitten.


Je kunt zo'n indrukkooitje zelf maken van wat metalen draadgaas. In de handel zijn er ook plastieken indrukkooitjes met een met suikerdeeg te blokkeren toegang zodat de bijen de koningin al etende zelf moeten bevrijden. Er moet dan natuurlijk wel genoeg suikerdeeg in om de periode tot bevrijding lang genoeg te laten zijn zodat er tegen die tijd al wel wat broed is.


Voetnoten

  1. Diana Sammataro, Alphonse Avitabile. The beekeepers Handbook (third edition). blz.88.
  2. Let op dat uigelopen broed meer plek inneemt dat uitlopend broed. Als je het indrukkooitje boven te veel uitlopend broed plaatst dan kan het binen de kortste keren veel te druk worden in het indrukkooitje.