Karl Ritter von Frisch

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 7 apr 2009 om 14:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karl Ritter von Frisch.jpg

.

Karl Ritter von Frisch 2.jpg

Karl Ritter von Frisch (Wenen, 20 november 1886 - München, 12 juni 1982) was een Oostenrijks zoöloog en etholoog.


In 1919 toonde hij aan dat bijen getraind kunnen worden om verschillende smaken en geuren te onderscheiden. Hij ontdekte daarbij dat bijen meer kunnen proeven dan alleen het zoetgehalte.


Zijn (voor bijenhouders) belangrijkste ontdekking was echter de wijze waarop bijen in verband met voedsel communiceren door middel van een bijendans. Von Frisch deed deze ontdekking met behulp van een doorzichtige bijenkorf. Hij plaatste een voedselbron op een bepaalde afstand en een helper die bij die voedselbron stond gaf de bij die de voedselbron ontdekte een stipje met verf. Zo kon men zien wat die bij met het stipje deed in de bijenkorf om de andere bijen duidelijk te maken dat hij een voedselbron had ontdekt op een bepaalde afstand in een bepaalde hoek ten opzichte van de bijenkorf. Onder andere voor dit werk kreeg Karl von Frisch in 1973 samen met Konrad Lorenz en Nikolaas Tinbergen de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde.


Von Frisch heeft ook andere bijendansen beschreven waarvan hij de betekenis niet kon achterhalen. Een voorbeeld daarvan is de Trildans.