Korfkast

Uit Imkerpedia
Versie door Gerard B.W. Vos (overleg | bijdragen) op 4 dec 2009 om 14:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De korfkast is een overgang tussen een traditionele bijenkorf en een bijenkast. De korfkasten zijn voorzien van ramen waardoor de imker in zijn volk kan ingrijpen en d...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De korfkast is een overgang tussen een traditionele bijenkorf en een bijenkast. De korfkasten zijn voorzien van ramen waardoor de imker in zijn volk kan ingrijpen en deze behandelen, controleren en honing afnemen.

Dit soort bouw met raampjes noemt men losse bouw dit in tegenstelling tot vaste bouw in korven waar de raatbouw pas bereikbaar is als men het uitbreekt.

Bij het gebruik van z.g korfkasten werden de randen ingesmeerd met reuzel of een mengsel van was en honing om het vastkitten van de ramen te voorkomen.

De foto van de korfkast uit Eerbeek is een door imker Wolters ontworpen type. Deze kast heeft een vierkante houten romp, waarvan de voor- en zijkanten met bunt, een soort gras, ook wel pijpestro genoemd, zijn overtrokken. Gevlochten materiaal wordt hier ook toegepast met stro, meestal roggestro.

(zouden de maker van MO-BEE-HIVE hiernaar gekeken hebben?)