Korfmes

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor het werken met de bijen in een gevlochten korf, of in vaste bouw in het algemeen, volstaat meestal een korfmes. Daarmee kunnen de raten zowel verticaal als horizontaal doorgesneden worden. Soms worden beide functies verenigd in één enkel stuk gereedschap en soms gebruikt de imker voor beide toepassingen - horizontaal en verticaal snijden - een apart mes. Het voordeel van twee aparte messen is dat de imker schone handen houdt: als beide functies in één stuk gereedschap verenigd zijn en de imker eerst het ene en dan het andere uiteinde van het gereedschap moet vastpakken, dan leidt dat vanzelf tot vieze handen.

Het snijden in de raten gebeurt om de volgende redenen:

  • het inkorten van de raten in het vroege voorjaar;
  • het verwijderen van darrenbroed als de voorzwerm is afgekomen of als de jager gemaakt is;
  • het uitsnijden van een punt raat, vlak voor het ielgat , met de bedoeling om te kijken of de jonge moer aan de leg is;
  • het terugsnijden van de oude raten zodra de jonge moer aan de leg is;
  • het oogsten van raathoning of voor het slachten van de korf.

Verder moet de imker in juli de bijen nog wel eens drijven om een maagdenzwerm te voorkomen. Dat lijkt een omslachtige methode te zijn. Een betere truc om deze zwermen te voorkomen lijkt het omjagen van de volken. En dan komt het korfmes nog goed van pas voor het corrigeren van de ratenbouw, zodat de imker geen warbouw of wigraat krijgt.

Korfmessen zijn te koop bij De Werkbij in Rhenen en bij het Duitse postorderbedrijf [www.holtermann.de]. Het mes van De Werkbij is erg zwaar en grof en dat van Holtermann erg licht, dun en fijn.