Krentenboompje

Uit Imkerpedia
Versie door Webmaster (overleg | bijdragen) op 3 jan 2017 om 12:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Amelanchier)

Struik.
Bloeiwijze.

Omschrijving en kenmerken

In sommige gedeelten van Nederland (met name Drenthe en Overijssel) lijkt het krentenboompje, als ze in april bloeit, bijna overal te staan. Ook in het najaar toont het krentenboompje zich met een oranjegele waas opvallend.


Het krentenboompje is niet één soort heester, maar een geslacht van ongeveer 25 soorten. Het preciese aantal is ongewis doordat bij de voortplanting van het krentenboompje zowel asexuele voortplanting (zaadproductie zonder bestoven te zijn), Polyploïdie (kortweg: spontane vermeerdering van het aantal chromososmen in het nageslacht), als hybridisatie (kruisingen van verschillende soorten) kan plaatsvinden. Bovendien is er onder invloed van allerlei verschillende omstandigheden ook nog eens sprake van een grote fenotypische[1] variatie.


In de 17de en 18de eeuw is de krent in de Lage Landen ingevoerd, en in het begin zijn er nog zuivere soorten geplant. Tot voor kort werd er in de Lage Landen dan ook nog onderscheid gemaakt tussen het oorspronkelijk uit Noord-Amerika komende Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii), het Canadees krentenboompje (Amelanchier canadensis), en het verwilderde Drents krentenboompje (Amelanchier laevis of Amelanchier grandiflora), maar inmiddels worden álle krentenboompjes in de Lage Landen gecassificeerd als Amelanchier lamarckii.

In de handel worden nog steeds wèl verschillende soorten krenteboompjes onderscheiden met duidelijke (waarschijnlijk vooral fenotypisch bepaalde) verschillen in onder andere bloei- en blad-eigenschappen.

Het Europese krentenboompje (Amelanchier ovalis) komt in de Lage Landen niet voor (wèl in gebieden ten zuiden van de Alpen en in de berggebieden van Midden- en Oost-Europa).


De krenten van het krentenboompje zijn eetbaar en zoet, maar bestaan voor het grootste gedeelte uit zaad. Bovendien zijn de vogels er vaak eerder bij dan de mens.



Filmpje

Het krentenboompje op 9 april 2011 te Apeldoorn:

Verwijzingen en bronnen


Voetnoten

  1. Het zichtbare uiterlijk (zoals bijvoorbeeld ook de huidskleur van de mens) als gevolg van genetische eigenschappen èn omgevingsinvloeden (zoals zonneschijn).