Lauriersneeuwbal

Uit Imkerpedia
Versie door Webmaster (overleg | bijdragen) op 4 jan 2017 om 11:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hier (foto van begin november 2011) kun je ook het gevulde stuifmeelkorfje goed zien.
Viburnum-tinus-03.jpg
Onze honingbij op de lauriersneeuwbal op 2e kerstdag (!) 2011 te Vleuten (rond 12:00 uur).

(Latijnse naam: Viburnum tinus)

Omschrijving en kenmerken

De lauriersneeuwbal is een groenblijvende vaste plant die bloeit in de winter!

Die winterbloei is natuurlijk geweldig als er in de winterperiode toch nog eens een dag is met een temperatuur van zo'n 8° Celsius of hoger, waarop onze honingbij kan vliegen (en dan ook een reinigingsvlucht kan maken).

Het is dan wel zaak om de plant niet al te ver van het bijenvolk te hebben staan. De actieradius van de haalbij is bij dergelijke koele temperaturen immers veel kleiner dan in de zomer. Bovendien is het verstandig, als je de kans op bevlieging wilt vergroten, om de lauriersneeuwbal een plaatsje in de middagzon te geven.


Na de winterbloei volgen, tot genoegen van veel vogels, de blauwzwarte bessen. De lauriersneeuwbal groeit compacter dan de meeste andere soorten uit het geslacht viburnum. Je kunt de plant ook op stam tegenkomen.


De lauriersneeuwbal komt van oorsprong uit gebieden rond de Middellandse zee, en de plant is dan ook niet volkomen winterhard. Tot – 12 graden Celsius kan de plant nog wel verdragen, daaronder - en dan vooral op plaatsen met harde wind - treedt er vaak schade op aan het blad of kunnen er takken doodvriezen.

Na dergelijke winterschade de struik zich echter goed. Mocht de plant geheel bovengronds zijn bevroren dan komt hij in het voorjaar weer op vanuit de wortels. Eventuele bevroren takken kunnen het beste na de bloei worden gesnoeid.

Ook als de lauriersneeuwbal te groot is geworden kan hij tot ongeveer 50 centimeter boven de grond worden teruggesnoeid. Ook dat kan het beste in het voorjaar na de bloei. Extra water tijdens het uitlopen en compost bevorderen het herstel van de plant. Het snoeien is echter hoe dan ook wel nadelig voor de eerstvolgende bloei.

Als het enigzins kan dan zo min mogelijk bladeren knippen bij het snoeien want daar komen door het snoeien lelijke randen aan.


Er bestaan verschillende soorten cultivars van de lauriersneeuwbal die onderling verschillen kwa grootte, kleur van de bloemknoppen, kleur van de bloemen en bloeiperiode.

  • Bloeiperiode: kan van augustus tot mei (de preciese periode is dus afhankelijk van de betreffende cultivar).
  • Grootte: tot 300 centimeter hoog (maar er zijn zowel kleinere als grotere cultivars)
  • Bevlieging door honingbijen: (np)3


Onderstaande opnamen zijn van 15 september (12:30 uur) en 1 november 2011 (15:00 uur) te Apeldoorn. Af en toe figureert ook de blinde bij.

Verwijzingen en bronnen