Liedloffs kast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 1 jan 2011 om 14:37
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Geen omschrijving van de kast beschikbaar. Wel een verslag van een bezoek aan de bijenstand van de heer Beil:

De bijenstand te Dinxperlo behoort aan de heer H.A. Beil, een in ons land zeer bekend imker. Reeds in 1897 werkte hij met losse bouw, zodat hij 1 van de eerste bijenstanden in Nederland had, waar met mobielwoningen werden gewerkt. De heer Beil heeft nauwkeurig de beweging nagegaan op het gebied van bijenteelt, vooral in Duitsland en heeft tal van woningen beproefd, welke daar opgang maakten. Reeds jaren geleden bracht hij verschillende mobielwoningen en gereedschappen in de handel; zijn prijskrant is dan ook zeer bekend.

Dit bijenpark is zeker wel de moeite van een bezichtiging waard, daar het zeer verschilt van de meeste andere bijenparken, waar met 1 soort bijenwoning wordt gewerkt. Hier vindt men verschillende mobielwoningen, terwijl van de meeste heel wat voorhanden zijn. In het geheel staan er ruim 100 bijenvolken, zomer en winter. Met al deze verscheidenheid neemt de heer Beil vergelijkende proeven en de verschillende woningen, met bijen bezet, dienen hem tevens bij het geven van lessen, niet alleen aan nieuwsgierige en leergrage imkers uit buiten- en binnenland, die zijn stand bezoeken, maar ook op de cursussen, welke hij ’s zomers geeft. Zo werkt de heer Beil flink mee aan de verbreiding der moderne bijenteelt.

Het bijenpark beslaat een halve bunder, begrensd door wegen en weiland. Een gedeelte is bezet met vruchtbomen, welke reeds dragen den door de heer Beil uit pitten zijn getrokken en veredeld. Tussen en onder die bomen staan kruis- en aalbessen en frambozen. Het gehele park is omgeven door een haag van 1.50 m. hoogte. Nog nimmer zijn er mensen op de weg door de bijen gestoken, wat zeker pleit voor de goede aanleg van dit park. Verschillende vakken zijn bezaaid met honinggevende gewassen. Men ziet er een grote stal, waar ronde korven en boogkorven staan, verder vindt men er een inrichting met Berlepsch- en Alberti-kasten, ook een paviljoen met Beil’s reiskasten. Er zijn vrij opgesteld: Cowan-, Liedloffs-, Thuringer- en Beil’s Hollandse magazijnkasten. Tevens geeft een grote observatiekast gelegenheid de bijen in hun werk te bestuderen. Eindelijk vermelden we nog een stand met kleine reiskasten, naast en op elkaar geplaatst op Krainische wijze. Men ziet dus : een grote verscheidenheid, die verspreid in het park is opgesteld en aan het geheel een bekoorlijkheid geeft.

Een van de mooiste gebouwtjes is een paviljoen met veranda’s waarin licht en lucht, maar geen bijen komen. Hier zijn alle gereedschappen en is tevens de werkplaats van de heer Beil. In dit paviljoen worden de cursussen gehouden, terwijl dan in de veranda’s, welke door glazen schuifdeuren van de binnenruimte zijn gescheiden, tijdelijk de korven en kasten worden geplaatst om besproken en bekeken te worden.

De goederen voor de handel bevinden zich in een gedeelte van het woonhuis, dat op 200 m. afstand van het bijenpark is gelegen. Daar is ook een werkplaats, waarin korven gevlochten en kasten getimmerd worden.


Datering

1900-1910


Voorkomen

Niet precies bekend(Achterhoek)


Navigatie