Liguster

Uit Imkerpedia
Versie door Webmaster (overleg | bijdragen) op 4 jan 2017 om 13:56
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloemen van de wilde liguster.
Bloemen van de haagliguster.
Bloemen van de glimmende liguster.

(Latijnse naam: Ligustrum)

Omschrijving en kenmerken

De liguster is een geslacht bestaande uit zo'n kleine 50 soorten, zowel wintergroene als níet wintergroene, struiken en (kleine) bomen. Deze soorten komen van oorsprong uit Europa, Noord-Afrika, Azië en/of Australië, en willen elders nog wel eens uitgroeien tot een plaag.


De wilde liguster (ligustrum vulgare) is inheems in de Lage landen en blijft als het niet te hard vriest wintergroen. De wilde liguster wordt wel gebruikt in heggen, omdat de plant goed tegen snoeien kan.

Meestal gebruikt men daarvoor echter de haagliguster (Liguster ovalifolium) omdat deze tegen (nog) strengere vorst kan voordat het z'n bladeren verliest. De haagliguster onderscheidt zich van de wilde liguster door een langere kroonbuis, bredere bladeren en onbehaarde jonge twijgen.

Ook de glimmende liguster (Ligustrum lucidum) wordt wel in hagen gebruikt. Deze heeft meer leerachtige blaadjes.

Al deze ligusters groeien redelijk snel zodat je ook snel van je haag (als windbreker, of voor je privacy) kan genieten.


De geur van de sierlijke bloemen van de diverse soorten liguster kan overweldigend zijn. Na de bloei vormen zich (voor de mens iets giftige) besjes die bij de vogels populair zijn. De bloemen en vruchten komen vooral te voorschijn wanneer er minder fanatiek wordt gesnoeid. Van een strak geschoren haag zal onze honingbij minder te genieten hebben. Probeer op zijn minst pas te snoeien na de bloei.


De ligusters werden in de jaren 70 massaal aangeplant, maar sindsdien hebben ze plaats gemaakt voor de taxus en laurierkers. Redenen: bij te weinig snoei zakt de liguster uit, en bij zeer strenge vorst laat de liguster toch alsnog al zijn bladeren vallen.

Een uitgezakte haag kun je echter "simpelweg" weer nieuw leven geven door de haag tot op 30 centimeter boven de grond af te zagen. Binnen de kortste keren zal de liguster weer uitlopen om weer een mooie dichte haag te vormen. Ook bij nieuwe aanplant is het aanbevelenswaardig om de Liguster direct tot 25 centimeter boven de grond af te knippen.


Alle Liguster soorten laten zich goed vermeerderen middels houtstek of afleggen.


 • Haagliguster (Liguster ovalifolium)
  • Bloeiperiode: juni - augustus
  • Grootte: tot 5 meter hoog
  • Bevlieging door honingbijen: (np)4
 • Wilde liguster (ligustrum vulgare)
  • Bloeiperiode: juni - juli
  • Grootte: tot 3 meter hoog
  • Bevlieging door honingbijen: (np)4

Ze leveren alle drie lichtgeel stuifmeel.


Onderstaande video-opnamen van de bevlieging van de bloemen van een ligusterhegje (van waarschijnlijk de haagliguster) is van 20 juni 2011 (13:30 uur) te Apeldoorn.

Verwijzingen en bronnen

Een Apis mellifera ligustica op een liguster. Beide zijn vernoemd naar de landstreek Ligurië in Italië, waar de bij van oorsprong exclusief, en de plant veelvuldig voorkwam.