Methode van der Palen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
Regel 15: Regel 15:
 
De gevolgen hiervan zijn:
 
De gevolgen hiervan zijn:
 
* Alleen in de bovenbak kan een jonge koningin uitlopen. De bijen in de onderbak kunnen immers geen nieuwe redcellen meer optrekken (tien dagen na de uitname van de (oude) koningin zijn er immers geen larfjes meer).
 
* Alleen in de bovenbak kan een jonge koningin uitlopen. De bijen in de onderbak kunnen immers geen nieuwe redcellen meer optrekken (tien dagen na de uitname van de (oude) koningin zijn er immers geen larfjes meer).
* De vliegbijen in de bovenbak vliegen af naar de onderbak. Hierdoor resteert in de bovenbak een volk met alleen jonge bijen dat niet meer wil zwermen: nadat de eerste jonge koningin is uitgelopen zullen de overige redcellen worden uitgebeten.
+
* De [[haalbijen]] in de bovenbak vliegen af naar de onderbak. Hierdoor resteert in de bovenbak een volk met alleen jonge bijen dat niet meer wil zwermen: nadat de eerste jonge koningin is uitgelopen zullen de overige redcellen worden uitgebeten.
* Door het grote aantal vliegbijen wordt in de onderbak zeer veel stuifmeel opgeslagen. Dit komt na de [[verenigen|vereniging]] van de twee bakken uiteraard alsnog te goede aan het broednest van de nieuwe koningin.
+
* Door het grote aantal haalbijen wordt in de onderbak zeer veel stuifmeel opgeslagen. Dit komt na de [[verenigen|vereniging]] van de twee bakken uiteraard alsnog te goede aan het broednest van de nieuwe koningin.
 
* De beide volksgedeelten houden via de open separator dezelfde geur. Belandt de jonge koningin na een [[bruidsvlucht]] pardoes in de onderbak, dan geeft dat door de overeenkomende geur geen problemen.
 
* De beide volksgedeelten houden via de open separator dezelfde geur. Belandt de jonge koningin na een [[bruidsvlucht]] pardoes in de onderbak, dan geeft dat door de overeenkomende geur geen problemen.
  

Huidige versie van 14 dec 2016 om 11:58

De methode van der Palen wordt toegepast bij het hoofdvolk dat na het afnemen van de koningin (zoals bij het maken van een vlieger of een veger) via redcellen een nieuwe koningin gaat maken. Met behulp van deze methode voorkom je nazwermen zonder dat je op de 13e dag redcellen hoeft te zoeken en te breken.

De heer L.N. van der Palen uit Eindhoven beschreef deze werkwijze voor het eerst in de zestiger jaren van de vorige eeuw[1].


Werkwijze

Op de tiende - of uiterlijk de elfde dag - na het afnemen van de koningin:

  • 1- verwijder je uit de onderbak alle redcellen door deze te vernielen of door ze in de bovenbak over te hangen, om daarna
  • 2- een open[2] separator tussen de twee broedbakken te leggen.


De gevolgen hiervan zijn:

  • Alleen in de bovenbak kan een jonge koningin uitlopen. De bijen in de onderbak kunnen immers geen nieuwe redcellen meer optrekken (tien dagen na de uitname van de (oude) koningin zijn er immers geen larfjes meer).
  • De haalbijen in de bovenbak vliegen af naar de onderbak. Hierdoor resteert in de bovenbak een volk met alleen jonge bijen dat niet meer wil zwermen: nadat de eerste jonge koningin is uitgelopen zullen de overige redcellen worden uitgebeten.
  • Door het grote aantal haalbijen wordt in de onderbak zeer veel stuifmeel opgeslagen. Dit komt na de vereniging van de twee bakken uiteraard alsnog te goede aan het broednest van de nieuwe koningin.
  • De beide volksgedeelten houden via de open separator dezelfde geur. Belandt de jonge koningin na een bruidsvlucht pardoes in de onderbak, dan geeft dat door de overeenkomende geur geen problemen.


De separator wordt pas weer weggenomen (waardoor de beide volksgedeelten weer worden verenigd) als de jonge moer is gaan leggen. Verwijder je de separator eerder dan loop je het risico dat een op de vliegopening van de separator georiënteerde jonge koningin na een bruidsvlucht niet meer in het (juiste) volk weet te komen.


Separator met een van buiten af bedienbare schuif.

Nota Bene

De 'methode van der Palen" heeft als nadeel dat er na verloop van tijd in de onderbak eierleggende werksters kunnen ontstaan. Dit lost zich na het verenigen[3] van de beide volksgedeelten meestal zonder problemen wel weer op, maar het ontstaan van eierleggende werksters is ook te voorkomen door een separator te gebruiken waarin (een gedeelte van) de gazen opening ook geheel (dus zonder gaas) kan worden geopend. Dit 'geheel openen' van de separator doe je dan ongeveer een week na het uitlopen van de jonge koningin.


Voetnoten

  1. L.N.van der Palen. Weerwoord op de Aalsternethode III. Maandschrift voor bijenteelt 81, januari 1979, blz 15.
  2. Met 'open' wordt hier bedoeld dat het gazen gedeelte van de separator niet met een plankje is afgesloten.
  3. In dit geval betreft het verenigen simpelweg het weghalen van de separator.