Mieren: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De mieren in Nederland zijn meestal meer een plaag voor de imker dan voor de honingbijen: de mieren slepen hun eitjes onder het dak van de bijenkast. Daar (tussen dak en dekplank) worden ze lekker warm gehouden.
+
[[image:Formica_rufa_nest.jpg|right|thumb|400px|Nest van de rode bosmier.]]
 
+
De mieren in Nederland zijn meestal meer een plaag voor de imker dan voor de honingbijen: de mieren slepen hun eitjes onder het dak van de bijenkast. Daar (tussen dak en [[dekplank]]) worden ze lekker warm gehouden.
Tegenmaatregel: om de dag die eitjes wegvegen en na een paar dagen...geven de mieren het op !
 
 
 
  
 
In ons land vinden we als algemene soorten mieren:
 
In ons land vinden we als algemene soorten mieren:
Regel 8: Regel 6:
 
* de gele weidemier (Lasius flavius) ,die onder de grond huist en minder pigment bezit. Deze soort 'houdt' wortelluizen op plantenwortels.
 
* de gele weidemier (Lasius flavius) ,die onder de grond huist en minder pigment bezit. Deze soort 'houdt' wortelluizen op plantenwortels.
 
* de rode knoopmier (Formica fusa) vindt men veel in weilanden.
 
* de rode knoopmier (Formica fusa) vindt men veel in weilanden.
[[image:Formica_rufa_nest.jpg|right]]
+
* de rode bosmier - onze grootste mierensoort - maakt in dennenbossen van naalden en twijgjes grote nesten van soms een meter hoogte. De temperatuurregeling komt tot stand door o.a. het openen en sluiten van de ingangen. De koningin kan twintig jaar worden. Een volk omvat 500.000 tot 800.000 individuen. Het hoofdvoedsel bestaat uit insekten. Bovendien wordt er wel 500 kg [[honingdauw]] verzameld door de bosmieren.
* de rode bosmier - onze grootste mierensoort - maakt in dennenbossen van naalden en twijgjes grote nesten van soms een meter hoogte. De temperatuurregeling komt tot stand door o.a. het openen en sluiten van de ingangen. De koningin kan twintig jaar worden. Een volk omvat 500.000 tot 800.000 individuen. Het hoofdvoedsel bestaat uit insekten. Bovendien wordt er wel 500 kg honingdauw verzameld door de bosmieren. Die h.dauw werd geproduceerd door blad- en schildluizen. De rode bosmier kruipt dus ook wel de bijenkast in op zoek naar zoetigheid. Bijenvolken kunnen hierdoor ten gronde gaan. De term rode bosmier betreft in Nederland en België feitelijk twee soorten mieren (de kale rode bosmier (Formica polyctena), en de behaarde rode bosmier (Formica rufa)) die in veel opzichten sterk op elkaar lijken.
+
** De rode bosmier kruipt dus ook wel de bijenkast in op zoek naar zoetigheid. Vooral in het vroege voorjaar kunnen bijenvolken hierdoor ten gronde gaan, nadien hebben ze (door alternatieven?) veel minder belangstelling voor [[onze honingbij|onze honingbijen]]).
** Voorkomen van schade door de rode bosmier: een voor mieren onoverkomenlijke barriere maken:
+
** De term rode bosmier betreft in Nederland en België feitelijk twee soorten mieren (de kale rode bosmier (Formica polyctena), en de behaarde rode bosmier (Formica rufa)) die in veel opzichten sterk op elkaar lijken.
*** De poten van het draagsysteem zo nu en dan insmeren met carboleum.
+
 
 +
 
 +
==Tegenmaatregelen==
 +
* Om de dag de eitjes tussen dak en dekplank wegvegen en na een paar dagen...geven de mieren het op !
 +
* Mieren hebben een hekel aan koper. Als je een baricade van koperdraad of een paar munten (zoals 5 eurocent) maakt, dan zullen de mieren dat niet passeren.
 +
* Voorkomen van schade door de rode bosmier (en ook van de eitjes boven de dekplank van andere mieren):
 +
**een voor mieren onoverkomenlijke barriere maken:
 +
*** De poten van het draagsysteem zo nu en dan insmeren met vaseline.
 
*** De poten in een bakje water of olie zetten.
 
*** De poten in een bakje water of olie zetten.
 +
*** In het verleden is ook wel aanbevolen om de poten met carboleum in te smeren, maar carboleum is vanwege milieu (moeilijke afbreekbaarheid) en gezondheidsredenen inmiddels verboden.
 +
** Munt op het mierenpad leggen kan ook helpen.

Huidige versie van 15 jul 2012 om 22:03

Nest van de rode bosmier.

De mieren in Nederland zijn meestal meer een plaag voor de imker dan voor de honingbijen: de mieren slepen hun eitjes onder het dak van de bijenkast. Daar (tussen dak en dekplank) worden ze lekker warm gehouden.

In ons land vinden we als algemene soorten mieren:

  • de zwartgrijze wegmier (Lasius niger), in tuinen, onder stenen
  • de gele weidemier (Lasius flavius) ,die onder de grond huist en minder pigment bezit. Deze soort 'houdt' wortelluizen op plantenwortels.
  • de rode knoopmier (Formica fusa) vindt men veel in weilanden.
  • de rode bosmier - onze grootste mierensoort - maakt in dennenbossen van naalden en twijgjes grote nesten van soms een meter hoogte. De temperatuurregeling komt tot stand door o.a. het openen en sluiten van de ingangen. De koningin kan twintig jaar worden. Een volk omvat 500.000 tot 800.000 individuen. Het hoofdvoedsel bestaat uit insekten. Bovendien wordt er wel 500 kg honingdauw verzameld door de bosmieren.
    • De rode bosmier kruipt dus ook wel de bijenkast in op zoek naar zoetigheid. Vooral in het vroege voorjaar kunnen bijenvolken hierdoor ten gronde gaan, nadien hebben ze (door alternatieven?) veel minder belangstelling voor onze honingbijen).
    • De term rode bosmier betreft in Nederland en België feitelijk twee soorten mieren (de kale rode bosmier (Formica polyctena), en de behaarde rode bosmier (Formica rufa)) die in veel opzichten sterk op elkaar lijken.


Tegenmaatregelen

  • Om de dag de eitjes tussen dak en dekplank wegvegen en na een paar dagen...geven de mieren het op !
  • Mieren hebben een hekel aan koper. Als je een baricade van koperdraad of een paar munten (zoals 5 eurocent) maakt, dan zullen de mieren dat niet passeren.
  • Voorkomen van schade door de rode bosmier (en ook van de eitjes boven de dekplank van andere mieren):
    • een voor mieren onoverkomenlijke barriere maken:
      • De poten van het draagsysteem zo nu en dan insmeren met vaseline.
      • De poten in een bakje water of olie zetten.
      • In het verleden is ook wel aanbevolen om de poten met carboleum in te smeren, maar carboleum is vanwege milieu (moeilijke afbreekbaarheid) en gezondheidsredenen inmiddels verboden.
    • Munt op het mierenpad leggen kan ook helpen.