Moerdoppen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
Moerdoppen zijn cellen die de bijen speciaal voor de nieuwe koninginnen maken. Het zijn verticale cellen die eigenlijk geen onderdeel van de raat vormen. Ze worden onder en aan de zijkanten van de raten of in toevallige openingen gebouwd. De oude koningin legt er meestal al vlot een eitje in, ook al zijn de moerdoppen nog niet helemaal klaar.
+
[[image:moerdoppen.jpg|right|thumb|500px|Moerdoppen worden al van aanvang af verticaal gebouwd.]]
Voorafgaand aan het maken van die moerdoppen hebben de bijen vaak ook al een aantal tijdje [[speeldopjes]] gemaakt.
+
 
 +
'''Moerdoppen''' (ook wel zwermdoppen genoemd) zijn cellen die de bijen speciaal voor de "aanmaak" van nieuwe koninginnen maken.
 +
 
 +
Het zijn verticale cellen die alleen tijdelijk een onderdeel van de raat vormen. Ze worden onder en aan de zijkanten van de raten of in toevallige openingen gebouwd.
 +
 
 +
De oude koningin legt er meestal al vlot een eitje in, ook al zijn de moerdoppen nog niet helemaal klaar. Voorafgaand aan het maken van die moerdoppen hebben de bijen vaak ook al een aantal tijdje [[speeldopjes]] gemaakt.
  
 
Het in uiterlijk kenmerkende verschil met [[redcellen]] is dat moerdoppen direct vanaf het begin verticaal gebouwd zijn.
 
Het in uiterlijk kenmerkende verschil met [[redcellen]] is dat moerdoppen direct vanaf het begin verticaal gebouwd zijn.
[[image:moerdoppen.jpg|center]]
 
  
Moerdoppen heten ook zwermdoppen omdat ze aangeven dat het volk wil gaan zwermen.
+
Moerdoppen worden ook wel '''zwermdoppen''' genoemd omdat ze aangeven dat het volk wil gaan zwermen.
  
[[Redcellen]] zijn geen aanduiding dat het volk wilde gaan zwermen, maar geven aan dat er iets mis is gegaan met de oude moer. Het gevolg kan wel meerdere zwermen zijn, maar zwermlust was dan niet de oorzaak.
+
[[Redcellen]] zijn geen aanduiding dat het volk wilde gaan zwermen, maar geven aan dat er plotsklaps iets mis is gegaan met de oude moer. Het gevolg kan wel meerdere zwermen zijn, maar zwermlust was dan niet de oorzaak.

Versie van 17 okt 2012 12:47

Bestand:Moerdoppen.jpg
Moerdoppen worden al van aanvang af verticaal gebouwd.

Moerdoppen (ook wel zwermdoppen genoemd) zijn cellen die de bijen speciaal voor de "aanmaak" van nieuwe koninginnen maken.

Het zijn verticale cellen die alleen tijdelijk een onderdeel van de raat vormen. Ze worden onder en aan de zijkanten van de raten of in toevallige openingen gebouwd.

De oude koningin legt er meestal al vlot een eitje in, ook al zijn de moerdoppen nog niet helemaal klaar. Voorafgaand aan het maken van die moerdoppen hebben de bijen vaak ook al een aantal tijdje speeldopjes gemaakt.

Het in uiterlijk kenmerkende verschil met redcellen is dat moerdoppen direct vanaf het begin verticaal gebouwd zijn.

Moerdoppen worden ook wel zwermdoppen genoemd omdat ze aangeven dat het volk wil gaan zwermen.

Redcellen zijn geen aanduiding dat het volk wilde gaan zwermen, maar geven aan dat er plotsklaps iets mis is gegaan met de oude moer. Het gevolg kan wel meerdere zwermen zijn, maar zwermlust was dan niet de oorzaak.