Moerloos

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 2 apr 2009 om 08:40 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Zonder koningin kan een volk '''moerloos''' of '''hopeloos moerloos''' zijn. Dat maakt nogal verschil. Een volk is moerloos als er geen koningin (moer) meer is, maar ...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Zonder koningin kan een volk moerloos of hopeloos moerloos zijn. Dat maakt nogal verschil.

Een volk is moerloos als er geen koningin (moer) meer is, maar nog wel open broed. Hierdoor vermindert de hoeveelheid koninginnenstof, maar daalt niet naar nul (open broed produceert ook koninginnenstof). Het volk haalt hier de boodschap uit: nieuwe koningin maken op open broed (redcel).

Als er geen koningin en ook geen open broed meer is dan is het volk hopeloos moerloos, en zonder ingrepen van de bijenhouder (het inbrengen van een nieuwe koningin) verloren In zo'n situatie geheel zonder koninginnenstof zullen de eierstokken van een aantal werkbijen groeien waarna zij (onbevruchte) eitjes gaan leggen. Deze eierleggende werksters en open (darren)broed produceren daarna weer genoeg koninginnenstof om het volk niet meer moerloos te laten voelen zodat niet alle werkbijen eierleggend werksters worden. In een volk met eierleggende werksters lijkt oppervlakkig gezien niets aan de hand (het gedraagt zich rustig, haalt stuifmeel, etc.).