Nectar

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2009 om 16:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Nectar is een vloeistof die door honingklieren van planten wordt geproduceerd. Nectar bevat fructose, glucose en sacharose, en kleine hoeveelheden vitamines, proteïne...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nectar is een vloeistof die door honingklieren van planten wordt geproduceerd. Nectar bevat fructose, glucose en sacharose, en kleine hoeveelheden vitamines, proteïnes en diverse smaakstoffen. De preciese samenstelling verschilt per plantensoort waardoor ook de smaak van de bijenhoning van verschillende plantensoorten verschilt.

De nectar bevindt zich vaak onder in de bloem zodat de bestuiver gedwongen wordt zich langs de voorplantingsorganen van de plant te bewegen en zo het stuifmeel van de ene naar de andere bloem wordt overgebracht.

De nectar geproduceerd door bloemen wordt op bepaalde delen van de dag afgescheiden en heeft als doel het aantrekken van specifieke bestuivers waaronder insecten als bijen, vlinders en hommels, maar ook vleermuizen, honingvogels en kolibries. Vooral bloemen, die worden bestoven door vogels en vleermuizen scheiden veel nectar uit. Als er geen bestuivers komen, dan druppelt de nectar eruit. Bloemen die door bijen worden bestoven produceren veel minder nectar. Om aan voldoende voeding te komen moet een bij honderden bloemen per dag bezoeken. Hierdoor is de bestuiving buitengewoon effectief.

Daarnaast produceren verschillende planten nectar in extraflorale honingklieren om roofinsecten als mieren en wespen aan te trekken. Deze eten niet alleen de nectar, maar bestrijden ook plantenetende insecten. Hiermee wordt vraat aan de plant voorkomen.