Paren: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Als een jonge [[koningin]] gedurende een [[bruidsvlucht]] paart dan is er niet direct sprake van bevruchting van eitjes. De koningin slaat het sperma eerst op in haar [[spermatheca]].
+
Als een jonge [[koningin]] gedurende een [[bruidsvlucht]] paart dan is er niet direct sprake van [[bevruchting]] van eitjes.
  
Pas bij het leggen van een eitje wordt dat eitje:
+
 
* wèl bevrucht, met als resultaat een [[werkbij]] of een nieuwe koningin, of
+
De koningin paart met meerdere [[darren]] en ontvangt bij elke paring tot zo'n 6 miljoen zaadcellen die eerst in haar eileiders worden opgevangen.
* níet bevrucht, met als resultaat een [[dar]].
+
 
 +
Pas na alle paringen worden in een tijdsbestek tot zo'n 40 uur tot zo'n 8 miljoen zaadcellen van de eileiders naar de [[spermatheca]] getranporteert<ref>Op zich zou de paring met één dar dus nagenoeg voldoende zijn om de spermatheca te vullen, maar bij de aanwezigheid van meerdere vitale darren zal dit nooit voorkomen.</ref>. Het (overgrote) deel van het in de eileiders ontvangen sperma komt dus uiteindelijk niet in de spermatheca terecht. Het sperma van de verschillende darren wordt door de gemeenschappelijke opslag in de eileiders, het transport naar de spermatheca en de mobiliteit van de zaadcellen uiteindelijk volledig gemixt<ref>H.H.Laidlaw, R.E.Page. Polyandry in honey bees (Apis mellifera L.): sperm utilization and intracolony genetic relationships. Genetics Society of America (108, december 1984), blz. 985-997.</ref>.
 +
 
 +
 
 +
Het bevruchten van een eitje gebeurt pas zodra de koningin een eitje legt dat een [[werkbij]] of een koningin moet worden.
 +
 
 +
==Gerelateerde informatie==
 +
* [[geslachtsorganen|de geslachtsorganen van onze honingbij]]
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 7 jun 2012 om 13:58

Als een jonge koningin gedurende een bruidsvlucht paart dan is er niet direct sprake van bevruchting van eitjes.


De koningin paart met meerdere darren en ontvangt bij elke paring tot zo'n 6 miljoen zaadcellen die eerst in haar eileiders worden opgevangen.

Pas na alle paringen worden in een tijdsbestek tot zo'n 40 uur tot zo'n 8 miljoen zaadcellen van de eileiders naar de spermatheca getranporteert[1]. Het (overgrote) deel van het in de eileiders ontvangen sperma komt dus uiteindelijk niet in de spermatheca terecht. Het sperma van de verschillende darren wordt door de gemeenschappelijke opslag in de eileiders, het transport naar de spermatheca en de mobiliteit van de zaadcellen uiteindelijk volledig gemixt[2].


Het bevruchten van een eitje gebeurt pas zodra de koningin een eitje legt dat een werkbij of een koningin moet worden.

Gerelateerde informatie

Voetnoten

  1. Op zich zou de paring met één dar dus nagenoeg voldoende zijn om de spermatheca te vullen, maar bij de aanwezigheid van meerdere vitale darren zal dit nooit voorkomen.
  2. H.H.Laidlaw, R.E.Page. Polyandry in honey bees (Apis mellifera L.): sperm utilization and intracolony genetic relationships. Genetics Society of America (108, december 1984), blz. 985-997.