Phacelia

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phacelia01.jpg
Phacelia-stuifmeel in de raat. Klik op de foto voor een grotere versie.
Een veld phacelia met bijenkasten.

(Latijnse naam: Phacelia tanacetifolia)

Omschrijving en kenmerken

Phacelia wordt buitengewoon veel door zowel honingbijen als hommels bezocht en wordt daarom ook wel bijenvoer of bijenvriend genoemd. In de Lage landen komt de plant soms ook verwilderd voor, maar phacelia komt van oorsprong uit Californië, Arizona, Nevada en Noord-Mexico.

Als de phacelia voldoende vocht krijgt dan wordt er veel zowel nectar als stuifmeel geproduceerd. Onder droge omstandigheden echter alleen nog maar stuifmeel. De bloemen van de phacelia zijn meest blauw, maar soms ook roze of wit.

Phacelia kan van maart tot medio augustus worden gezaaid. Aan de randen van deze periode is een succesvole bloei wel afhankelijk van eventueel vriesweer. Bij een temperatuur lager dan -5°C bezwijkt de plant.

Phacelia wordt in de Lage landen veel door bijenhouders gezaaid, maar dit valt in het niet bij de zaai door landbouwers die phacelia gebruiken voor groenbemesting en grondverbetering. Phacelia groeit daarbij (na een trage start) zo snel dat het andere planten onderdrukt. Het is dus ook een prima onkruidbestrijder.

Na het zaaien staat de plant binnen twee maand in bloei. Omdat phacelia niet verwant is aan andere cultuurgewassen kan het ook prima als tussengewas worden gebruikt.

De zaadproductie van phacelia vindt vooral in Engeland en Nederland plaats. In onze Lage landen is het dus vrij gemakkelijk te verkrijgen, en het blijft ook vrij lang kiemkrachtig. Het zaad kiemt ook in droge omstandigheden nog vrij goed.


  • Bloeiperiode: mei tot oktober (als te strenge nachtvorst uit blijft)
  • Grootte: van 30 tot 100 centimeter hoog
  • Bevlieging door honingbijen: (np)5
  • Kleur stuifmeel: donkerblauw


In onderstaand filmpje zie je onze honingbij vooral bezig met het halen van nectar. Het stuifmeel is echter duidelijk op lange stelen ook aanwezig.

Verwijzingen en bronnen