Pietersekast: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 12: Regel 12:
  
 
In 2007:
 
In 2007:
* vraagt (5 januari) en verkrijgt (21 april) Imkerij "Mamamoer" (i.c. Ed Pieterse) op dit ontwerp octrooi <ref>Een octrooi is een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of het anderszins exploiteren van een uitvinding. Echter, het aanvragen van een octrooi is in Nederalnd bijna hetzelfde als het verkrijgen ervan. Na de aanvraag wordt er wel een zogeheten nieuwheidsrapport opgesteld, maar een octrooi wordt hoe dan ook verleend onafhankelijk van de inhoud van dat nieuwheidsraport. De waarde van een Nederlands registratieoctrooi blijkt pas indien het octrooi ooit onderwerp wordt van een juridisch geschil. Voordeel van deze manier van doen is het gemak en snelheid waarmee een octrooi kan worden verkregen, alsmede de lagere kosten voor de octrooihouder. Bron: [http://nl.wikipedia.org/wiki/Octrooi het octrooi op wikipedia] </ref> ([http://www.imkerpedia.nl/downloads/octrooi-pietersekast.pdf octrooi NL1033172]), en
+
* vraagt (5 januari) en verkrijgt (21 april) Imkerij "Mamamoer" (i.c. Ed Pieterse) op dit ontwerp octrooi <ref>Een octrooi is een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of het anderszins exploiteren van een uitvinding. Toch heeft in 2008 ook de Duitse firma [[Warnholz' Simplex Segeberger|Warnholz een Segerberger voor de simplexmaat]] op de markt gebracht. Dat kan omdat de waarde van een Nederlands registratieoctrooi pas daadwerkelijk wordt bepaald in een eventueel juridisch geschil. In Nederland wordt het aanvragen van een octrooi, als de aanvraag maar goed geformuleerd is, altijd gehonoreerd. Er wordt wel een zogeheten nieuwheidsrapport opgesteld, maar een octrooi wordt hoe dan ook verleend onafhankelijk van de inhoud van dat nieuwheidsraport. Voordeel van deze manier van doen is het gemak en snelheid waarmee een octrooi kan worden verkregen, alsmede de lagere kosten voor de octrooihouder. Bron: [http://nl.wikipedia.org/wiki/Octrooi het octrooi op wikipedia] </ref> ([http://www.imkerpedia.nl/downloads/octrooi-pietersekast.pdf octrooi NL1033172]), en
 
* start het duitse bedrijf Stehr de productie waarbij gebruik gemaakt wordt van een mal met een tussenring van 78 mm:
 
* start het duitse bedrijf Stehr de productie waarbij gebruik gemaakt wordt van een mal met een tussenring van 78 mm:
 
** als de mal gebruikt wordt met de tussenring dan krijg je een broedkamer, en
 
** als de mal gebruikt wordt met de tussenring dan krijg je een broedkamer, en

Versie van 1 mrt 2010 om 15:12

Twee Pieterse broedkamers en een Pieterse honingkamer aangevuld met de andere benodigde Segeberger onderdelen (zie tekst)
De door het echtpaar Postma in 1982 bedachte Segeberger-aanpassing voor de lange oren van de simplexramen

De Pietersekast is een antwoord op de voor simplexramen net iets te grote Segeberger. De Segeberger is ontworpen voor de iets grotere Duits Normaal ramen (met kleinere oren), níet voor de iets kleinere simplexramen (met grotere oren). Jarenlang werden de verschillende gevolgen van deze verschillen opgelost door verschillende aanpassingen uit te voeren op die Segebergers. O.a. het echtpaar Postma (depothouders van de VBBN in Groningen) voerden een aantal aanpassingen uit voor de oren en voor de afwijkende kasthoogte en wisten aldus de Segebergers ook in Nederland aan de man te brengen. Hiermee was er nog geen oplossing voor de te grote afstand tussen raam en wand.


In 2006 neemt Stichting "De Duurzame bij" (i.c. Ed Pieterse) het initiatief om een broedkamer van styropor te ontwerpen conform de binnenmaten van de simplexkast (conform de Nederlandse Norm NEN 1061-75). Deze Pieterse-broedkamer (en honingkamer) is dus direct vanuit de mal geschikt voor simplexramen en is verder uitwisselbaar met alle andere onderdelen van de Segebergerkast (zoals bijvoorbeeld bijpassende bodem, dak, voerbak, en separator). Deze worden in Duitsland in zulke grote aantallen gemaakt, dat deze daar goedkoper te verkrijgen zijn, als dat men ze hier zou kunnen laten maken.

Op deze foto een oren-aanpassing van een niet voor simplexramen geschikte Segeberger. Hennie Kroese publiceerde deze "zwevende oren" oplossing op het Imkerforum 31 augustus 2005. Citaat: De tot nu toe reeds bekende ombouw van deze bak vond ik niet erg geschikt. De "oren" liggen dan plat op een aluminium strip, en worden door de bijen rondom vastgekit. Ook kunnen er bijen onder de "oren" geplet worden.


Omdat de buitenmaat van de Pietersekast evenals de Segeberger vierkant (50 cm x 50 cm) is kun je de kast zowel in warmbouw als in koudbouw zetten.


In 2007:

  • vraagt (5 januari) en verkrijgt (21 april) Imkerij "Mamamoer" (i.c. Ed Pieterse) op dit ontwerp octrooi [1] (octrooi NL1033172), en
  • start het duitse bedrijf Stehr de productie waarbij gebruik gemaakt wordt van een mal met een tussenring van 78 mm:
    • als de mal gebruikt wordt met de tussenring dan krijg je een broedkamer, en
    • als de mal gebruikt wordt zonder die tussenring dan krijg je een honingkamer.


Dwarsdoorsnede links-rechts. Klik op het plaatje voor een groter exemplaar.

Stehr produceert de Pietersekast helaas in een niet zo dichte kwaliteit styropor met grote korrels. Gevolg: de kast neemt vocht op waardoor de isolatiewaarde afneemt en de kast zwaarder wordt. Hopelijk zal dit op termijn veranderen.


Dwarsdoorsede voor-achter. Klik op het plaatje voor een groter exemplaar.

De laatste jaren zijn er steeds meer bijenhouders die 11 ramen (hart op hart 35 mm i.p.v. 38 mm) in hun kast met een breedte van 385 mm doen (simplex of spaarkast). Hierdoor ontbreekt bij de buitenste ramen aan de kant van de kastwand een halve bijenruimte. Voor deze bijenhouders is het daarom wellicht jammer dat de binnenmaten van de Pietersekast precies overeenkomen de NEN1061-75 en niet 5 mm breder is (oftewel 390 mm breed).


Wel afwijkend van de NEN1061-75 (en dus van de simplexkast) zit bij de Pietersekast de ruimte tussen 2 bakken aan de onderkant. Betreffende ruimte is 10 mm. Hierdoor kun je een Pieterse broed- of honingkamer gewoon op een vlakke ondergrond wegzetten zonder dat je bijen plet.


De oren van de Pietersekast rusten op afstandsstrips zodat onder de oren een bijenruimte van 8 mm zit.


Inmiddels wordt de Pietersekast geleverd door de NBV.


Voetnoten

  1. Een octrooi is een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of het anderszins exploiteren van een uitvinding. Toch heeft in 2008 ook de Duitse firma Warnholz een Segerberger voor de simplexmaat op de markt gebracht. Dat kan omdat de waarde van een Nederlands registratieoctrooi pas daadwerkelijk wordt bepaald in een eventueel juridisch geschil. In Nederland wordt het aanvragen van een octrooi, als de aanvraag maar goed geformuleerd is, altijd gehonoreerd. Er wordt wel een zogeheten nieuwheidsrapport opgesteld, maar een octrooi wordt hoe dan ook verleend onafhankelijk van de inhoud van dat nieuwheidsraport. Voordeel van deze manier van doen is het gemak en snelheid waarmee een octrooi kan worden verkregen, alsmede de lagere kosten voor de octrooihouder. Bron: het octrooi op wikipedia


Navigatie