Primorski: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 8: Regel 8:
  
  
Met nazaten van de door de werkgroep van Tom Rinderer naar Amerika gehaalde primorskikoninginnen wordt sinds 2001 door de [[Stichting "De Duurzame Bij"]] ook in Nederland getest en verder geselecteerd<ref>Achteraf bleek dat de eerste door de stichting "De Duurzame Bij" uit Amerika verkregen lichting primorskikoninginnen standbevrucht was (met daarin een grote invloed van het ras [[Apis mellifera ligustica|Ligustica]]). "De Duurzame Bij" heeft zodoende twee jaar lang gewerkt met kruisingen. Toch bleken enkele van deze volken zonder varroamijtbestrijding te kunnen overleven, en dat gold ook voor verdere nateelt. Hoewel niet de bedoeling heeft het werken met deze [[Codering om de verschillende generaties te benoemen|F1-volken]] dus wel opgeleverd dat we nu weten dat F1-volken door vererving ook de eigenschappen kunnen hebben die we graag zien, alleen in mindere mate. Dat toont dus het perspectief van teelt en selectie aan.</ref>. [[Ed Pieterse]] heeft op het Imkerforum<ref>[http://www.imkerforum.nl/phpbb/viewtopic.php?f=5&t=11610 Bijdrage van Ed Pieterse (de toenmalige voorzitter van "De Duurzame Bij") op het Imkerforum op 15/01/2010 10:36:25]</ref> onderstaande kenmerken van de Primorskibij opgesomd (vooral in vergelijking met het ras [[Apis mellifera carnica|Carnica]]):
+
Met nazaten van de door de werkgroep van Tom Rinderer naar Amerika gehaalde primorskikoninginnen wordt sinds 2001 door de [[Stichting "De Duurzame Bij"]] ook in Nederland getest en verder geselecteerd<ref>Achteraf bleek dat de eerste door de stichting "De Duurzame Bij" uit Amerika verkregen lichting primorskikoninginnen standbevrucht was (met daarin een grote invloed van de ondersoort [[Apis mellifera ligustica|Ligustica]]). "De Duurzame Bij" heeft zodoende twee jaar lang gewerkt met kruisingen. Toch bleken enkele van deze volken zonder varroamijtbestrijding te kunnen overleven, en dat gold ook voor verdere nateelt. Hoewel niet de bedoeling heeft het werken met deze [[Codering om de verschillende generaties te benoemen|F1-volken]] dus wel opgeleverd dat we nu weten dat F1-volken door vererving ook de eigenschappen kunnen hebben die we graag zien, alleen in mindere mate. Dat toont dus het perspectief van teelt en selectie aan.</ref>. [[Ed Pieterse]] heeft op het Imkerforum<ref>[http://www.imkerforum.nl/phpbb/viewtopic.php?f=5&t=11610 Bijdrage van Ed Pieterse (de toenmalige voorzitter van "De Duurzame Bij") op het Imkerforum op 15/01/2010 10:36:25]</ref> onderstaande kenmerken van de Primorskibij opgesomd (vooral in vergelijking met het de ondersoort<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref> [[Apis mellifera carnica|Carnica]]):
 
# "De Primorsky heeft een trage voorjaarsontwikkeling
 
# "De Primorsky heeft een trage voorjaarsontwikkeling
 
# De Primorsky broed een maand langer door in het najaar.
 
# De Primorsky broed een maand langer door in het najaar.

Versie van 20 sep 2011 10:26

De primorskibij (ook wel primorski of primorsky) is ontstaan in de regio Primorskiy Krai nabij Vladivostok als nazaat van verschillende ondersoorten van onze westerse honingbij. Deze Apis mellifera-ondersoorten kwamen hier voor oorsprong helemaal niet voor, en zijn hier door de mens naar toe gebracht. Van oorsprong kwam in dit gebied namelijk alleen de aziatische honingbij (de Apis cerana) voor. De eerste mellifera importen naar dit gebied betroffen de Apis mellifera mellifera (de donkere bij), maar later volgende ook de ligustica en de carnica.

De primorskibij is dus een bastaardbij zoals inmiddels op veel plaatsen elders op de wereld, en heeft zijn zelfstandige benaming eigenlijk alleen te danken aan het feit dat de primorskibij als eerste werd geconfronteerd met de op de aziatische honingbij voorkomende varroa destructor. De primorskibij heeft dus al veel langer dan Apis mellifera elders met de varroa destructor moeten leven.

Vanwege deze langere samenleving met de varroa destructor werd in de jaren 90 van de vorige eeuw verondersteld dat de primorskibij al een (grotere mate van) varroa-resistentie zou kunnen hebben ontwikkeld.

Een werkgroep onder leiding van Tom Rinderer (Baton Rouge, Louisiana, USA) concludeerde in de herft van 1994 dat er inderdaad voldoende bewijs was voor een grotere mate van varroaresistentie bij de Primorskibij: de volken hebben minder mijten, die meer op de volwassen bijen dan in het broed schijnen voor te komen. In 1995 werd daarom door Rinderer e.a. een testbijenstal in Primorskiy Krai opgezet, en in 1997 werden er voor het eerst (in latere jaren werd dit herhaald) onder strenge importvoorwaarden 100 Primorskikoninginnen naar Amerika gehaald (naar het Honey Bee Quarantine Station op Grand Terre Island, Louisiana). Van hieruit werd verder geteeld en verspreid.


Met nazaten van de door de werkgroep van Tom Rinderer naar Amerika gehaalde primorskikoninginnen wordt sinds 2001 door de Stichting "De Duurzame Bij" ook in Nederland getest en verder geselecteerd[1]. Ed Pieterse heeft op het Imkerforum[2] onderstaande kenmerken van de Primorskibij opgesomd (vooral in vergelijking met het de ondersoort[3] Carnica):

 1. "De Primorsky heeft een trage voorjaarsontwikkeling
 2. De Primorsky broed een maand langer door in het najaar.
 3. De Primorsky verzamelt minder propolis dan andere bijen, maar waarom zou dat niet voldoende zijn?
 4. De Primorsky valt de mijt aan en bijt pootjes af. 24% van de mijten die vallen in een Primorsky volk zijn beschadigd, Bij Carnica’s is dat 6 tot 10% minder.
 5. Een Primorsky volk trekt beduidend meer broed dan een Carnica volk. En dan praat ik nog niet over een SMR volk, dat nog meer met Varroa besmette cellen ruimt.
 6. Bij een Carnica volk is de verhouding mijten op bijen en mijten in het broed 37% : 63%, wat aangeeft dat er meer reproductie is in de cellen. Bij een Primorsky volk is die verhouding 50% : 50%.
 7. De reproductie van de mijten in een Primorsky volk is 1,2 en in een Carnica volk 2,4.
 8. Zachtaardigheid is niet slechter dan bij de wilde Nederlandse bij.
 9. De zwermneiging of wel het aanzetten van koninginnencellen is beduidend sterker dan bij op lage zwermneiging geselecteerde Carnica’s of Buckfast volken. De verschillen zijn ook anders wat betreft stille moerwisselingen. Men kan doppen breken, maar op een gegeven moment is de moer toch weg. Dat hadden we de eerste jaren (2001-2002) toen we een koninginnenrooster onder de volken hadden zelfs nog. Maar ook wel dat er 2 moeren in en volk rondliepen. Ook hebben we natuurlijk wel eens een dop over het hoofd gezien en bij de volgende inspectie zag je dat en dacht nu is de moer weg *&%@! Echter het bleek dat de oude moer het meestal won en dat die rustig in het volk rondliep.
 10. De Primorsky volken verzamelen meer stuifmeel voor de winterstop dan de Carnica volken.
 11. Als je 10 Carnica volken op een rij zet, zijn er zeker 8 prima. Als je 10 Primorsky volken op een rij zet zijn er soms maar 5 die echt bevallen.
 12. Bij de Primorsky’s vallen natuurlijk ook mijten op de onderlegger. Bedenk dat het mijten kunnen zijn die beschadigd kunnen zijn door de werkbijen (24%) En dat het mijten kunnen zijn die door broedtrekken naar de lade zijn gevallen. Als die mijten gedesoriënteerd zijn komen die ook niet terug in het broednest. Hier kan de afstand lade en broednest een rol spelen."


Voetnoten

 1. Achteraf bleek dat de eerste door de stichting "De Duurzame Bij" uit Amerika verkregen lichting primorskikoninginnen standbevrucht was (met daarin een grote invloed van de ondersoort Ligustica). "De Duurzame Bij" heeft zodoende twee jaar lang gewerkt met kruisingen. Toch bleken enkele van deze volken zonder varroamijtbestrijding te kunnen overleven, en dat gold ook voor verdere nateelt. Hoewel niet de bedoeling heeft het werken met deze F1-volken dus wel opgeleverd dat we nu weten dat F1-volken door vererving ook de eigenschappen kunnen hebben die we graag zien, alleen in mindere mate. Dat toont dus het perspectief van teelt en selectie aan.
 2. Bijdrage van Ed Pieterse (de toenmalige voorzitter van "De Duurzame Bij") op het Imkerforum op 15/01/2010 10:36:25
 3. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.