Ratenkast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 17 jul 2012 om 22:22
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Ratenkast uit 1953.

Omschrijving

Een ratenkast is geen bijenbehuizing, maar een opbergplek voor raampjes.


In het Maandschrift voor Bijenteelt nummer 55, maart 1953, werd in de rubriek 'Wenken voor gevorderden' met behulp van nevenstaande foto en de onderstaande tekst een toelichting op de ratenkast gegeven:

Men kan natuurlijk de uitgebouwde raten op tal van manieren opbergen: in een kist, in een kast, op een paar latten op zolder enz. Ik heb verschillende manieren geprobeerd en ben tot de ontdekking gekomen, dat het, ondanks zwavelen en paradichloorbenzolkristallen, niet meevalt om de raten werkelijk vrij van wasmot te houden.

Mij lukte het nog het beste in een ratenkist, maar als de voorraad raten een beetje groter begint te worden, is zo'n kist een lelijke sta-in-de-weg. Mijn oplossing vond ik door een toeval en, ten gerieve van de imkers die in dezelfde omstandigheden verkeren als ik, deel ik die hier even mede.

Een broedkamer met uitgebouwde raten bleef - eerlijk is braaf - door slordigheid een heel jaar over in de kelder staan. Toen deze raten, met bange voorgevoelens, uit de broedkamer werden gehaald, mankeerde er niets aan en bij nauwkeurig onderzoek bleek zich in een van de raten een dode wasmotlarf te bevinden.

De oplossing was vrij eenvoudig. In deze kelder - een doodgewone in beton gestorte kelder van een stadswoning - bleef de temperatuur het hele jaar zo laag, dat de wasmot zich daarbij niet kon ontwikkelen. Het gevolg van deze ontdekking was het ijlings opruimen van de ratenkist en het bouwen in een hoek van de kelder van de rekken, welke u op bijgaande voor zichzelf sprekende foto ziet afgebeeld.

M.


Navigatie