Reservekoninginnen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 4: Regel 4:
  
 
== Verschillende manieren om aan reservekoninginnen te komen ==
 
== Verschillende manieren om aan reservekoninginnen te komen ==
* Je kan een raam met eitjes en voldoende voer en bijen in een klein kastje doen. De bijen zullen zich vlot [[moerloos]] gaan voelen en zullen middels een [[redcel]] zelf een nieuwe koningin gaan maken. Omdat het een klein kastje betreft zullen de bijen meestal zelf in de gaten houden dat er uiteindelijk maar 1 koningin is. Na geslaagde bevruchtingsvluchten gaat de nieuwe koningin aan de leg: we hebben een reservekoningin.
+
* Je kan een raam met eitjes en voldoende voer en bijen in een klein kastje doen. Als je aan eigen selectie doet dan haal je dat raam uit het volk dat het meeste voldoet aan de door jezelf opgestelde criteria. De bijen zullen zich vlot [[moerloos]] gaan voelen en zullen middels een [[redcel]] zelf een nieuwe koningin gaan maken. Omdat het een klein kastje betreft zullen de bijen meestal zelf in de gaten houden dat er uiteindelijk maar 1 koningin is (en er niet gezwermd wordt). Na geslaagde bevruchtingsvluchten gaat de nieuwe koningin aan de leg: we hebben een '''reservekoningin'''.
 
* We maken een of meerdere [[bevruchtingsvolkjes]].
 
* We maken een of meerdere [[bevruchtingsvolkjes]].

Versie van 3 mei 2009 13:53

Het is altijd handig om wat koninginnen als reserve te hebben voor het geval er iets mis gaat met de koningin in een van de productievolken. Er zijn verschillende manieren om reservekoninginnen te verkrijgen. Zo'n reservekoningin wordt dan tussentijds bewaard in een (in ieder geval bij aanvang) klein bijenvolkje (dat op termijn natuurlijk best ook een volwaardig productievolk kan worden, maar meestal aan het eind van het bijenseizoen wordt opgedoekt of verenigd).


Verschillende manieren om aan reservekoninginnen te komen

  • Je kan een raam met eitjes en voldoende voer en bijen in een klein kastje doen. Als je aan eigen selectie doet dan haal je dat raam uit het volk dat het meeste voldoet aan de door jezelf opgestelde criteria. De bijen zullen zich vlot moerloos gaan voelen en zullen middels een redcel zelf een nieuwe koningin gaan maken. Omdat het een klein kastje betreft zullen de bijen meestal zelf in de gaten houden dat er uiteindelijk maar 1 koningin is (en er niet gezwermd wordt). Na geslaagde bevruchtingsvluchten gaat de nieuwe koningin aan de leg: we hebben een reservekoningin.
  • We maken een of meerdere bevruchtingsvolkjes.