Reservekoninginnen

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 3 mei 2009 om 13:48 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het is altijd handig om wat koninginnen als reserve te hebben voor het geval er iets mis gaat met de koningin in een van de productievolken. Er zijn verschillende ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het is altijd handig om wat koninginnen als reserve te hebben voor het geval er iets mis gaat met de koningin in een van de productievolken. Er zijn verschillende manieren om reservekoninginnen te verkrijgen. Zo'n reservekoningin wordt dan tussentijds bewaard in een (in ieder geval bij aanvang) klein bijenvolkje (dat op termijn natuurlijk best ook een volwaardig productievolk kan worden, maar meestal aan het eind van het bijenseizoen wordt opgedoekt of verenigd).


Verschillende manieren om aan reservekoninginnen te komen

  • Je kan een raam met eitjes en voldoende voer en bijen in een klein kastje doen. De bijen zullen zich vlot moerloos gaan voelen en zullen middels een redcel zelf een nieuwe koningin gaan maken. Omdat het een klein kastje betreft zullen de bijen meestal zelf in de gaten houden dat er uiteindelijk maar 1 koningin is. Na geslaaagde bevruchtingsvluchten gaat de nieuwe koningin aan de leg: we hebben een reservekoningin.
  • Uit een volk halen we een soeplepel jonge bijen