Roterende Broedraamkast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 28 nov 2009 om 19:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Omschrijving== Een roterende bijenwoning waarbij de honingkamer boven de ronde broedkamers is geplaatst. De broedkamers die rond zijn worden door een mechanisme ied...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Een roterende bijenwoning waarbij de honingkamer boven de ronde broedkamers is geplaatst.

De broedkamers die rond zijn worden door een mechanisme iedere dag 180° gedraaid. Moercellen komen hierdoor niet tot wasdom en de honing zullen de bijen naar de niet roterende HK brengen. Nazien van de volken behoeft slecht een uurtje per jaar te duren. Het Varroa probleem is hierdoor ook opgelost, de mijten raken door de draaiing van het broednest hun oriëntatie geheel kwijt en zullen niet tot ontwikkeling komen. Honingproduktie zou zelfs 30 - 40% hoger liggen. Het omdraaien van het broed was al wel bekend bij de oude korfimkers om hiermee zwermen te voorkomen.

Vervolgproeven worden in het komend voorjaar uitgevoerd mbt het mechanisme, om vastzitten door kitwerk uit te testen.

Wat u op de tweede foto ziet is een verbeterd model roterende bijenkast. De fabriek noemt hem de ROTAPI. Deze kast is geheel van plastik. Het oude model dat in het bijenhuis stond is iets anders b.v. het half ronde afsluitluikje dat op de rotapi ligt is van hout en zit verwerkt in de houten kast.

In ons land wordt eveneens door meerdere imkers geexperimenteerd met de rotatiekast.

De heer Bertus Wieringa is inmiddels ver gevorderd.

De ramen zijn uitgevoerd met een diameter van 400mm. het mechanisme heeft een aandrijving dmv een 12V accu en wordt iedere dag gedurende enkele minuten 180gr gedraaid.

Gebouwd in een Segenberger wordt alleen nog maar honing afgenomen, geen zwermperikelen en geen Varroa waarneembaar. Ideaal voor "luie" imkers die nu alleen maar hoeven te kijken hoe de bijen af en aan vliegen.

Op het weblog http://apiario.web-log.nl/ is van alles te lezen hierover en deze winter(2007-2008) wellicht de bouwtekeningen beschikbaar.


Datering: vanaf 2004

Voorkomen:Hongarije en Duitsland en nu ook in Nederland