Ruche Solaire

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

omschrijving

Deze door Maurice Chaudière ontikkelde aardewerken bijen-behuizing bestaat uit 2 op elkaar passende potten. Elk met aan de zijkant toegangsgaten voor de bijen en elk met een gat mid-onder (cq mid-boven).

Het komplete pakket zoals in de handel (http://www.ickowicz-apiculture.com) aangeboden: de 2 delen van de pot, een wit voerbakje, en zakje met voer (suikerwater o.i.d.), een moerrooster, een doorzichtige afdekplaat, en een geel afdichttouwtje.
Zo gauw de onderste pot helemaal is volgebouwd keer je deze om, doe je er een moerrooster op, en daarboven de bovenste pot. Zodra het broednest is omgekeerd zullen de bijen de honing naar boven willen verplaaatsen (zie ook Heddon kast en Roterende Broedraamkast)
Je vult eerst de omgekeerde onderste pot met een natuur- of een kunstzwerm. Via het gat (dat dan aan de bovenkant zit) kun je suikerwater voeren zodat het volk vlot raten kan bouwen.


Zodra de bovenste pot vol met honing zit kun je, na het verdrijven van de bijen, de honingraten uitsnijden, maar je kunt deze ook uitsmelten. Daartoe zet je de bovenkant omgekeerd in de volle zon op een emmer en dek je de (inmiddels) bovenkant af met de doorzichtige plaat (verder afgedicht met het touwtje, waarschijnlijk tegen insecten). Eerst zal de honing door de zonnewarmte in de emmer stromen, en daarna zal de was daar bovenop stollen (in de emmer is het niet zo warm meer).