Segeberger bevruchtingskastje

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Het Segeberger bevruchtingskastje is bedoeld voor een bevruchtingsvolkje. Het is van Duitse oorsprong en heet daar "Segeberger Begattungskasten". Het Segeberger bevruchtingskastje is een totaal ander kastje dan de reguliere heel wat grotere "gewone" Segeberger.


Het Segeberger bevruchtingskastje is gemaakt van EPS (piepschuim), en heeft schuine binnenwanden (waar de bijen minder snel raat aan vast zullen bouwen, zie TBH).


Het Segeberger bevruchtingskastje heeft zowel aan de voor- als aan de onderkant een bijeningang. Beide openingen kunnen (hetzij via een draaischijf aan de voorkant, hetzij via een uitschuifbare bodem aan de onderkant) op de standen 'open', 'gesloten', of 'moerrooster' worden gezet. De draaisschijf aan de voorkant heeft bovendien nog een stand 'darrenrooster'.


In het kastje is plaats voor 4 toplatjes met daarachter een, middels een wandje afgescheiden, voercompartiment.



De kastjes moeten met minstens twee soeplepels bijen worden gevuld. Daartoe kun je het kastje het beste op de kop zetten om de bijen via de bodem in het kastje te doen. Dat is gemakkelijker dan via de bovenkant omdat je dan na vulling snel alle raatjes weer terug moet plaatsen.


De raampjes kunnen na het bevruchtingsseizoen per twee in een regulier broed- of honingkamerraam geplaatst worden, waarna het volkje in een grotere kast kan doorgroeien. Om dit groeiscenario te bespoedigen kun je het volkje bij aanvang meer bijen meegeven (bijvoorbeeld vier soeplepels).


Het Segeberger bevruchtingskastje lijkt veel op het Kieler bevruchtingskastje (althans op het moderne model Kieler). De buitenafmetingen zijn zelfs identiek en je kunt de verschillende kastjes dan ook prima op elkaar stapelen. Het Kieler bevruchtingkastje heeft echter een uitneembaar voerbakje zodat je het voerbakje op termijn kunt vervangen door 2 extra toplatjes. De helling van de schuine binnenwanden van de Segeberger is iets anders dan die van de Kieler. De deksels van de Segeberger passen (iets los) op het moderne model van de Kieler bevruchtingskastjes, maar niet andersom.

Bij het Segeberger bevruchtingskastje bestaan losse opzetstukjes die het mogelijk maken om aan het eind van het bevruchtingsseizoen de volkjes uit meerdere kastjes samen te voegen en in te winteren. Het is dan wel zaak om regelmatig de uitneembare bodem even van mul te ontdoen omdat anders de ventilatieroosters in die bodem dichtslibben!.

Deze opzetstukjes passen ook op het moderne model van de Kieler.



Filmpje

In onderstaand filmpje zie je - ter overwintering - drie Segeberger opzetstukjes bovenop een (Kieler) bevruchtingskastje. Dit is dus een samenvoeging van voorheen vier bevruchtingsvolkjes in zowel Kieler- als Segeberger bevruchtingskastjes. Al met al bevat dit torentje zo een behoorlijke inhoud.

De raatjes uit een Kieler bevruchtingskastje zijn onderaan iets te breed voor de Segeberger opzetstukjes. Daar moet je dus iets vanaf snijden/knippen.

Het gedurende de winter dichtslibben van de uitschuifbare bodem is voorkomen door deze bodem simpelweg te verwijderen, en door het torentje vervolgens bovenop een passend raamwerk te zetten (in de film zie je wat er wordt bedoeld).

Al doende ontstaat "vanzelf" een extra vliegopening onder de al bestaande. Dit is van belang voor zowel de extra benodigde toegangsruimte (het torentje bevat immers veel meer bijen dan voorheen een enkel bevruchtingskastje) als voor de extra benodigde ventilatie. De vliegopening is met een paar blokjes hout iets smaller gemaakt.

<VideoFlv>/movies/Overwinteren-in-Kieler-Segeberger-bevruchtingskastje.flv</VideoFlv>


Datering

Tot heden

Voorkomen

Nederland, België, Duitsland

Navigatie