Separator

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 17 okt 2012 om 12:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een schematische voorstelling van een separator met gesloten schuifje. De ronde doorgang is afgesloten met gaas en kun je geheel afsluiten met een (rond) plankje.
Ter vergelijking een schematische voorstelling van een snelgrovebord met een geopend schuifje.

Een separator kun je zien als een dekplank met een opstaande rand zo hoog als de bijenruimte[1] en met ergens door de dekplank een met gaas afgedichte opening. Deze opening kun je desgewenst ook geheel afsluiten met een passend plankje. In de rand zit ergens een draaibaar stukje dat kan functioneren als afsluitbare vliegopening.


Bij het separeren gebruik je de separator om de doorgang tussen twee kastdelen te blokkeren.

Als het gazen gedeelte van de separator niet met het plankje is afgesloten dan

  • kunnen de door het gaas gescheiden bijen wèl voedsel met elkaar uitwisselen,
  • zullen de nestgeuren uit de beide kastdelen met elkaar mixen, en
  • profiteert het bovenste volk van de opstijgende warmte uit het onderste volk.


Je kunt de separator ook gebruiken als reisraam[2], en als bodem[3].


Voetnoten

  1. Zoals dekplanken ook daadwerkelijk vaak hebben als de bijenruimte tussen de kastdelen aan de onderkant van de ramen zit. In dat geval lopen de toplatten immers evenwijdig aan de bovenkant van de bijenkast , en als je daar dan een een dekplank zonder randje op zou leggen dan zouden de bijen de toplatten aan de dekplank vast kitten.
  2. Bij het gebruik als reisraam leg je de separator (met het opstaande randje naar beneden) bovenop het volk. De separator neemt dan dus de plaats van de reguliere dekplank in. Je laat daarbij het gazen gedeelte van de separator open en het schuifje in de rand gesloten.
  3. Bij het gebruik als bodem komt de separator uiteraard onderop (met het opstaande randje naar boven). Je opent het schuifje zodat er een vliegopening ontstaat, en als je bodemventilatie wilt dan zorg je er voor dat het gazen gedeelte ook open is en dat de separator op een paar plakjes rust zodat er buitenlucht onder de separator kan komen.