Separeren: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij het '''separeren''' gebruik je een separator om de doorgang tussen twee kastdelen te blokkeren. Het separeren kan onder andere worden toegepast bij [[zwermver...')
 
k
Regel 4: Regel 4:
  
  
Waarschijnlijk werd het separeren voor het eerst toegepast bij het van elkaar gescheiden houden en dan later weer samenvoegen van enerzijds een [[natuurzwerm]] of [[kunstzwerm]], en anderzijds het hoofdvolk. Deze toepassing van separeren kan op veel verschillende manieren, en onderstaand staat slechts één van die manieren:
+
Waarschijnlijk werd het separeren voor het eerst toegepast bij het van elkaar gescheiden houden en dan later weer samenvoegen van enerzijds een [[natuurzwerm]] of [[kunstzwerm]], en anderzijds het hoofdvolk. Ook deze ene toepassing van separeren kan al op veel verschillende manieren worden uitgevoerd, en onderstaand staat slechts één van die manieren:
  
 
* Je plaatst de kast met [[voorzwerm]] (of [[koninginneaflegger]]) op de plek en bodem van het hoofdvolk waar deze van af is gekomen (of genomen).
 
* Je plaatst de kast met [[voorzwerm]] (of [[koninginneaflegger]]) op de plek en bodem van het hoofdvolk waar deze van af is gekomen (of genomen).
 
* Hier bovenop leg je de separator met geopende [[vliegopening]] en open gazen gedeelte.
 
* Hier bovenop leg je de separator met geopende [[vliegopening]] en open gazen gedeelte.
 
* Bovenop de separator zet je het hoofdvolk.
 
* Bovenop de separator zet je het hoofdvolk.
 
+
** Door deze actie zullen alle reeds op de onderste vliegopening georiënteerde bijen uit het hoofdvolk zich bij de oude koningin in de onderste bak voegen. Hierdoor kan deze oude koningin vlot weer volop aan de leg. Door het afvliegen van de [[haalbijen]] kan er in het hoofdvolk gebrek aan voer ontstaan. Dan het hoofdvolk dus [[voeren]].
Door deze actie zullen alle reeds op de onderste vliegopening georiënteerde bijen uit het hoofdvolk zich bij de oude koningin in de onderste bak voegen. Hierdoor kan deze oude koningin vlot weer volop aan de leg.
+
* In het hoofdvolk wacht je totdat de [[tuten en kwaken|tuter]] zich laat horen om vervolgens (laat op de dag) alle [[doppen]] te breken.
* In het hoofdvolk (boven de separator) wacht je vervolgens op de [[tuter|tuten en kwaken]] om vervolgens (laat op de dag) alle [[doppen]] te breken.
 
 
* Zodra de jonge koningin van het hoofdvolk aan de leg is verenig je de beide volken weer door de oude koningin weg te nemen en de separator te verwijderen. Als uit een [[moerloosheidsproef]] is gebleken dat er geen jonge koningin aan de leg is geraakt dan verenig je met behoud van de oude koningin.
 
* Zodra de jonge koningin van het hoofdvolk aan de leg is verenig je de beide volken weer door de oude koningin weg te nemen en de separator te verwijderen. Als uit een [[moerloosheidsproef]] is gebleken dat er geen jonge koningin aan de leg is geraakt dan verenig je met behoud van de oude koningin.
  
Kenmerken van deze ene manier van separeren: de oude koningin blijft zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk aan de leg, en je hebt op je bijenstand minder plek nodig.
+
Kenmerken van deze ene manier van separeren: de oude koningin blijft zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk aan de leg, en je hebt op je bijenstand minder plek nodig. Vanwege de overdaad aan haalbijen in het onderste volk kan het bij voldoende dracht zinvol zijn om boven het onderste volk een [[honingkamer]] boven een [[moerrooster]] te plaatsen. De gehele opbouw van beneden naar boven is dan bodem, (kunst-)zwerm, moerrooster, honingkamer, separator, hoofdvolk, [[dekplank]] en/of plastic vel, deksel.

Versie van 17 okt 2012 14:51

Bij het separeren gebruik je een separator om de doorgang tussen twee kastdelen te blokkeren.

Het separeren kan onder andere worden toegepast bij zwermverhindering, bij het verenigen, bij het tijdelijk afgescheiden houden van een hoeveelheid voedsterbijen (als starter bij de koninginnenteelt middels overlarven), en bij het boven een groter volk laten overwinteren van kleinere volkjes (cq. reserve koninginnen).


Waarschijnlijk werd het separeren voor het eerst toegepast bij het van elkaar gescheiden houden en dan later weer samenvoegen van enerzijds een natuurzwerm of kunstzwerm, en anderzijds het hoofdvolk. Ook deze ene toepassing van separeren kan al op veel verschillende manieren worden uitgevoerd, en onderstaand staat slechts één van die manieren:

  • Je plaatst de kast met voorzwerm (of koninginneaflegger) op de plek en bodem van het hoofdvolk waar deze van af is gekomen (of genomen).
  • Hier bovenop leg je de separator met geopende vliegopening en open gazen gedeelte.
  • Bovenop de separator zet je het hoofdvolk.
    • Door deze actie zullen alle reeds op de onderste vliegopening georiënteerde bijen uit het hoofdvolk zich bij de oude koningin in de onderste bak voegen. Hierdoor kan deze oude koningin vlot weer volop aan de leg. Door het afvliegen van de haalbijen kan er in het hoofdvolk gebrek aan voer ontstaan. Dan het hoofdvolk dus voeren.
  • In het hoofdvolk wacht je totdat de tuter zich laat horen om vervolgens (laat op de dag) alle doppen te breken.
  • Zodra de jonge koningin van het hoofdvolk aan de leg is verenig je de beide volken weer door de oude koningin weg te nemen en de separator te verwijderen. Als uit een moerloosheidsproef is gebleken dat er geen jonge koningin aan de leg is geraakt dan verenig je met behoud van de oude koningin.

Kenmerken van deze ene manier van separeren: de oude koningin blijft zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk aan de leg, en je hebt op je bijenstand minder plek nodig. Vanwege de overdaad aan haalbijen in het onderste volk kan het bij voldoende dracht zinvol zijn om boven het onderste volk een honingkamer boven een moerrooster te plaatsen. De gehele opbouw van beneden naar boven is dan bodem, (kunst-)zwerm, moerrooster, honingkamer, separator, hoofdvolk, dekplank en/of plastic vel, deksel.