Spaarkast

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spaarkast.jpg

Omschrijving

De enkelwandige Spaarkast is een (door ir. J.F.A.M. Mommers ontworpen) alternatief voor de dubbelwandige Simplexkast.

De heer Mommers vond de Simplexkast veel te duur, dubbelwandig zonder enig effect en een minder geschikte kast om mee te reizen. Als voorbeeld koos hij de Amerikaans Langstrothkast, solide, eenvoudig van constructie en nog altijd 's werelds meest verbreide kasttype.

Voor de binnenmaten van de Spaarkast handhaafde hij echter die van de Simplexkast, zodat de raampjes onderling verwisselbaar bleven. Zo konden beide kasttypen zonder enig probleem naast elkaar worden gebruikt. Ook de ruimte voor het aantal ramen in de kast is hetzelfde.

De Spaarkast werd aanvankelijk met een vaste bodem gemaakt (bodem en broedkamer vormden een geheel). Later volgden er uitvoeringen met een losse bodem en met een losse bodem voorzien van gaas (waardoor het reisraam kwam te vervallen). Bij het meest moderne type bestaat bijna het gehele bodemoppervlak uit gaas, waaronder een schuiflade is bevestigd (t.b.v. inspectie van de volksverplaatsing in de winter en/of gevallen varroamijten).

Aan de voor en achterzijde heeft de spaarkast nog wel een dubbele wand. Deze dubbele wand biedt isolatie, maar deze constructie hangt toch vooral samen met de voor de oren van de simplexramen benodigde ruimte.

Omdat de Spaarkast binnen Nederland zelfs de meest gebruikte kast is zijn alle materialen ervoor goed verkrijgbaar. De kast is modulair opgebouwd, duurzaam, en eenvoudig in het onderhoud.

De Spaarkast wordt in meerdere houtsoorten verkocht. De duurdere kasten zijn meestal ook duurzamer. Naast prijs is het ook goed om op het gewicht van de kast te letten.


Bouwtekening(en) van de spaarkast kun je hier vinden.


Datering

1950 tot heden.


Voorkomen

In geheel Nederland.


Navigatie