Sperma preferentie: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij de paring van scutellata en capensis koninginnen met zowel scutellata als capensis darren krijgt het sper...')
 
Regel 2: Regel 2:
  
  
Dit is gebleken uit onderzoek<ref>M.J.Holmes, M.H. Allsopp, L.Noach-Pienaar, T.C.Wossler, B.P.Oldroyd, M.Beekman. Sperm utilization in honeybees (Apis mellifera scutellata and A. m. capensis) in South Africa. Apidologie, februari 2010.</ref> waarbij scutellata en capensis koninginnen [[kunstmatige inseminatie van koninginnen|kunstmatig werden geïnsemineerd]] met sperma van zowel darren van de eigen ondersoort als met sperma van darren van de andere ondersoort: de meeste werksters in het volk bleken geheel van hetzelfde genotype te zijn als de koningin.
+
Dit is gebleken uit onderzoek<ref>M.J.Holmes, M.H. Allsopp, L.Noach-Pienaar, T.C.Wossler, B.P.Oldroyd, M.Beekman. Sperm utilization in honeybees (Apis mellifera scutellata and A. m. capensis) in South Africa. Apidologie, februari 2010.</ref> waarbij scutellata en capensis koninginnen [[kunstmatige inseminatie van koninginnen|kunstmatig werden geïnsemineerd]] met sperma van zowel darren van de eigen ondersoort<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref> als met sperma van darren van de andere ondersoort: de meeste werksters in het volk bleken geheel van hetzelfde genotype te zijn als de koningin.
  
  

Versie van 22 sep 2011 10:41

Bij de paring van scutellata en capensis koninginnen met zowel scutellata als capensis darren krijgt het sperma van de eigen darren op de een of andere manier voorrang.


Dit is gebleken uit onderzoek[1] waarbij scutellata en capensis koninginnen kunstmatig werden geïnsemineerd met sperma van zowel darren van de eigen ondersoort[2] als met sperma van darren van de andere ondersoort: de meeste werksters in het volk bleken geheel van hetzelfde genotype te zijn als de koningin.


Het is voorstelbaar dat dit mechaniek ook bij de raakvlakken tussen andere ondersoorten een rol speelt.


Voetnoten

  1. M.J.Holmes, M.H. Allsopp, L.Noach-Pienaar, T.C.Wossler, B.P.Oldroyd, M.Beekman. Sperm utilization in honeybees (Apis mellifera scutellata and A. m. capensis) in South Africa. Apidologie, februari 2010.
  2. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.