Stertselen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
[[image:stertselaar1.gif|left]]
+
[[image:stertselaar.jpg|right|thumb|260px|Een stertselende honingbij.]]
De werkbijen '''stertselen''' opdat de andere bijen gemakkelijker het bijenvolk (terug) vinden. Dit stertselen gebeurt bijvoorbeeld nadat de imker de [[bijen-behuizingen|bijenwoning]] heeft geopend, als de moer op [[bruidsvlucht]] is, als jongen bijen [[orienteren]], of na [[het scheppen van een zwerm]].  
+
De werkbijen '''stertselen''' om hun volksgenoten te lokken. Dat kan op verschillende momenten van belang zijn:
 +
* Er wordt gestertseld opdat de andere bijen gemakkelijker het bijenvolk weten (terug) te vinden. Dit stertselen gebeurt bijvoorbeeld nadat de imker de [[bijen-behuizingen|bijenwoning]] heeft geopend, als de moer op [[bruidsvlucht]] is, als jongen bijen [[orienteren]], of na [[het scheppen van een zwerm]].
 +
* Er wordt gestertseld bij bronnen van grondstoffen (bijvoorbeeld [[water]]). Hoe minder zo'n grondstof uit zichzelf geurt hoe meer de bijen ter plekke gaan stertselen. Deze conclusie is getrokken naar aanleiding van onderzoek met al dan niet geurend [[suikerwater]].
  
  
Regel 7: Regel 9:
  
 
Dit stertselen kan goed worden onderscheiden van het [[ventileren]] omdat de bijen dan hun achterlichaam niet omhoog houden.
 
Dit stertselen kan goed worden onderscheiden van het [[ventileren]] omdat de bijen dan hun achterlichaam niet omhoog houden.
 +
 +
 +
<VideoFlv>/movies/stertselen.flv</VideoFlv>

Versie van 23 dec 2011 15:27

Een stertselende honingbij.

De werkbijen stertselen om hun volksgenoten te lokken. Dat kan op verschillende momenten van belang zijn:

  • Er wordt gestertseld opdat de andere bijen gemakkelijker het bijenvolk weten (terug) te vinden. Dit stertselen gebeurt bijvoorbeeld nadat de imker de bijenwoning heeft geopend, als de moer op bruidsvlucht is, als jongen bijen orienteren, of na het scheppen van een zwerm.
  • Er wordt gestertseld bij bronnen van grondstoffen (bijvoorbeeld water). Hoe minder zo'n grondstof uit zichzelf geurt hoe meer de bijen ter plekke gaan stertselen. Deze conclusie is getrokken naar aanleiding van onderzoek met al dan niet geurend suikerwater.


Bij het stertselen houden de werkbijen het achterlijf omhoog en ontbloten ze de Nasonovklier om het Nasonovferomoon te verspreiden.


Dit stertselen kan goed worden onderscheiden van het ventileren omdat de bijen dan hun achterlichaam niet omhoog houden.


<VideoFlv>/movies/stertselen.flv</VideoFlv>