Stertselen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
[[image:stertselaar1.gif|left]]
 
[[image:stertselaar1.gif|left]]
De werkbijen '''stertselen''' opdat de andere bijen gemakkelijker het bijenvolk (terug) vinden. Dit stertselen gebeurt bijvoorbeeld nadat de imker de [[bijen-behuizingen|bijenwoning]] heeft geopend, als de moer op [[bruidsvlucht]] is, of na [[het scheppen van een zwerm]].  
+
De werkbijen '''stertselen''' opdat de andere bijen gemakkelijker het bijenvolk (terug) vinden. Dit stertselen gebeurt bijvoorbeeld nadat de imker de [[bijen-behuizingen|bijenwoning]] heeft geopend, als de moer op [[bruidsvlucht]] is, als jongen bijen [[orienteren]], of na [[het scheppen van een zwerm]].  
  
  

Versie van 23 dec 2011 12:19

De werkbijen stertselen opdat de andere bijen gemakkelijker het bijenvolk (terug) vinden. Dit stertselen gebeurt bijvoorbeeld nadat de imker de bijenwoning heeft geopend, als de moer op bruidsvlucht is, als jongen bijen orienteren, of na het scheppen van een zwerm.


Bij het stertselen houden de werkbijen het achterlijf omhoog en ontbloten ze de Nasonovklier om het Nasonovferomoon te verspreiden.


Dit stertselen kan goed worden onderscheiden van het ventileren omdat de bijen dan hun achterlichaam niet omhoog houden.