Struikmalva

Uit Imkerpedia
Versie door Webmaster (overleg | bijdragen) op 4 jan 2017 om 13:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Latijnse naam: Lavatera olbia)

Omschrijving en kenmerken

Lavatera-olbia-03.JPG
De struikmalva kan tot 2 meter hoog worden.
Lavatera-olbia-01.JPG
Lavatera-olbia-04.JPG

De tot de kaasjeskruid-familie (Malveae) behorende struikmalva (ook wel struiklavatera, zomerlavatera, of bekermalva genoemd) heeft zijn Latijnse naam te danken aan J.R. Lavater, een 17e eeuwse medicus en natuuronderzoeker te Zurich.


Het is een rijk en lang bloeiende halfheester afkomstig uit Zuid-Europa en West-Azië. De lichtroze bloemen kunnen zo'n 3 tot 7 cm groot zijn. De fijne, handvormige bladeren zijn grijs tot groen. De plant dient in de zon of in halfschaduw te staan en moet bij het planten flink de ruimte krijgen. Je begint misschien met een smal stekje van een halve meter maar het jaar daarop zul je zien dat de plant flink kan uitwaaieren en wel tot zo'n 2 meter hoog kan worden.

De struikmalva bestaat in meerdere varieteiten. De Lavatera olbia 'Rosea' is het meest gebruikte ras. Er worden ook rassen aangeboden die minder groot worden.


In koele, regenachtige zomers is de plant extra gevoeling voor de roestziekte.


Vermeerdering: door zomerstek (zie verderop).


Op een droge plaats is de plant winterharder dan op een natte plaats, maar om de struikmalva te behouden is winterbescherming hoe dan ook aan te bevelen.


Je mag de struikmalva pas in het voorjaar na de vorst (in elk geval niet voor april) terugknippen tot 30 cm boven de grond. Wanneer je het eerder doet komt er vocht in de stengels en dan kan hij van binnenuit wegrotten. Je snoeit om de uitbundige groei wat te temperen en om te voorkomen dat de plant teveel verhout. Je kunt de twijgen terugsnoeien op een paar ogen zodat de nieuwe twijgen weer jong en fris zullen zijn.


Alternatief: in het najaar afknippen, maar dan wel een extra flinke bos stro rondom de struik leggen en met touwtjes vastbinden. Knip in september 10 kopstekken en prik die in een pot gevuld met potgrond. Buiten laten staan tot het gaat vriezen. Dan naar binnen halen. In het voorjaar heb je dan weer nieuwe goede stekken die datzelfde jaar weer bloeien. Heeft je oude lavatera het toch overleeft: dan heb je een aantal leuke weggevertjes.



De bloemen van de struikmalva worden niet zwermachtig bevlogen, maar de lange bloei in zomer en herfst maakt de plant toch een interessante drachtplant. Onderstaande video-opnamen zijn van 20 juni 2011 (17:00 uur) en van 24 september 2011 (14:20 uur) te Apeldoorn. In beide gevallen volop in bloei en bevlogen.

Verwijzingen en bronnen