Stuifmeelval

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 6 okt 2010 om 11:18 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De vliegbijen die stuifmeel verzamelen stoppen het stuifmeel als klompjes in een korfje (aan elke achterpoot één). Als een vliegbij onder het stuifmeel zit, ...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De vliegbijen die stuifmeel verzamelen stoppen het stuifmeel als klompjes in een korfje (aan elke achterpoot één). Als een vliegbij onder het stuifmeel zit, dan kan het met de voor- en middelste poten het stuifmeel naar de korfjes aan de achterpoten verplaatsen.

De bijenhouder kan dit stuifmeel oogsten door het plaatsen van een stuifmeelval. De bijen worden hierbij gedwongen om via de val de woning binnen te gaan. De stuifmeelval heeft openingen waar een bij nog maar net door past. Bij het passeren van zo'n nauwe opening zal de bij z'n stuifmeelklompjes verliezen. Deze vallen door gaas waar wel het stuifmeel, maar geen bij, doorheen kan.

Het is zaak om deze stuifmeel zo snel mogelijk te oogsten (liefst dagelijks) en (ter voorkoming van gisting en verschimmeling) te drogen. Hierbij zullen ook eventuele verontreinigingen (zoals pootje en vleugeltjes) worden verwijderd.


Bouwtekening(en) van stuifmeelvallen kun je hier vinden.