Suikerdeeg: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
(12 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Suikerdeeg, voederdeeg, apifonda: deze termen worden door imkers meestal door elkaar gebruikt. Afgezien van de verschillen hebben ze het dan in alle gevallen hebben over een deeg dat in plaats van meel vooral uit suikers bestaat.
+
==Samenstelling==
 +
'''Suikerdeeg, voederdeeg, apifonda''': deze termen worden door imkers meestal door elkaar gebruikt. Afgezien van de verschillen hebben ze het dan in alle gevallen hebben over een deeg dat in plaats van meel vooral uit suikers bestaat.
  
 
[[image:Apifonda.JPG|thumb|right|508px]] Als er dan een keertje wel verschil wordt gemaakt dan:
 
[[image:Apifonda.JPG|thumb|right|508px]] Als er dan een keertje wel verschil wordt gemaakt dan:
* is voederdeeg een suikerdeeg met net nog iets extra's (zoals stuifmeel of honing), en
+
* is '''voederdeeg''' een suikerdeeg met net nog iets extra's (zoals [[stuifmeel]] of [[honing]]), en
* is apifonda een in de handel verkrijgbare suikerdeeg dat uit micro-fijne kristallen bestaat, die door een dunne stroopfilm van invertsuikers worden omgeven, en voor wat betreft de droge substantie de volgende samenstelling heeft:
+
* is '''apifonda''' een in de handel verkrijgbare '''suikerdeeg''' dat uit micro-fijne kristallen bestaat, die door een dunne stroopfilm van invertsuikers worden omgeven, en voor wat betreft de droge substantie de volgende samenstelling heeft:
 
** Saccharose max. 83%
 
** Saccharose max. 83%
 
** Dextrose ca. 5,5%
 
** Dextrose ca. 5,5%
Regel 13: Regel 14:
  
 
Voorbeelden van zelf maken:
 
Voorbeelden van zelf maken:
* Suikerdeeg: suikerpoeder aanlengen met een heel klein beetje water, en dan kneden.
+
* Suikerdeeg: [[poedersuiker]] aanlengen met een heel klein beetje water, en dan kneden.
* Voederdeeg: 10 kg suikerpoeder samenvoegen bij 3 kg honing, en dan kneden (je kunt natuurlijk experimenteren met de verhoudingen - alle honing is ook niet hetzelfde).
+
* Voederdeeg (i.c. honingsuikerdeeg): 10 kg poedersuiker samenvoegen bij 3 kg honing, en dan kneden (je kunt natuurlijk experimenteren met de verhoudingen - alle honing is ook niet hetzelfde).
  
  
 +
==Toepassingen==
  
Als je [[suikerwater]] voert dan wordt dat (onder de juiste klimatologische omstandigheden) vlot door de bijen in de raat opgeslagen, bij deeg gaat dat veel trager. Deeg wordt door de bijen vooral gebruikt voor directe consumptie.
+
Onderstaand kan voor suikerdeeg telkens ook voederdeeg of apifonda gelezen worden.
  
[[Inwinteren]] doe je dus bij voorkeur met suikerwater, terwijl je deeg (of [[borstplaat]]) juist goed kunt gebruiken om in de winter bij te voeren (als plots blijkt dat een volk tekort heeft).
+
* Als je [[suikerwater]] voert dan wordt dat (onder de juiste klimatologische omstandigheden) vlot door de bijen in de raat opgeslagen, bij deeg gaat dat veel trager. [[Inwinteren]] doe je daarom bij voorkeur vlot met suikerwater. Het '''inwinteren met deeg''' kan echter wel handig zijn in situaties waarin er nog voldoende tijd is om in te winteren, en de volken ver weg staan. Het is dan gemakkelijk dat je ineens (in een verder goed afgesloten pak) een heleboel deeg kunt aanbieden.
Deeg is ook uiterm
+
* Deeg is (evenals losse [[kristalsuiker]]) ook uitermate geschikt om aan de bijen te geven '''als de dracht ongewis''' is. Als er geen dracht is dan verhongeren de bijen niet, is er wel dracht: de bijen prefereren de [[nectar]].
 +
* Als in de winter of het vroege voorjaar (als het soms zelfs nog vriest) blijkt dat '''een volk geen voer meer heeft''', dan is voeren met suikerwater vaak niet mogelijk omdat dat suikerwater dan relatief ver gehaald moet worden (zodat de bijen het niet halen omdat ze anders verkleumen). In zo'n geval voer je dus juist met deeg (of [[borstplaat]]). Je legt het in plastic verpakte deeg dan zo dicht mogelijk op het volk. Je legt het bijvoorbeeld regelrecht op het gat van de [[dekplank]] (met daar eveneens een gat in het plastic), of je zet een extra kast op het volk zodat je het verpakte suikerdeeg (met een openingen aan de onderkant) regelrecht op de toplatten kunt leggen.
 +
* Suikerdeeg kun je ook gemakkelijk als voer aan '''[[bevruchtingsvolkjes]]''' meegeven.
 +
 
 +
 
 +
In onderstaand filmpje is suikerdeeg aan de bijen gevoerd door strookjes suikerdeeg op de toplatten te leggen. Doordat er plastic overheen ligt is het risico op het verkleven van de bijen voorkomen. De bijen kunnen het suikerdeeg alleen zijwaarts benaderen (er niet overheen lopen en dan vastkleven). Het neerleggen van het suikerdeeg was door de [[warmbouw]] van dit volkje extra gemakkelijk.
 +
 
 +
{{#ev:youtube|2x8KNaEnSa4}}

Huidige versie van 14 dec 2016 om 19:50

Samenstelling

Suikerdeeg, voederdeeg, apifonda: deze termen worden door imkers meestal door elkaar gebruikt. Afgezien van de verschillen hebben ze het dan in alle gevallen hebben over een deeg dat in plaats van meel vooral uit suikers bestaat.

Apifonda.JPG
Als er dan een keertje wel verschil wordt gemaakt dan:
 • is voederdeeg een suikerdeeg met net nog iets extra's (zoals stuifmeel of honing), en
 • is apifonda een in de handel verkrijgbare suikerdeeg dat uit micro-fijne kristallen bestaat, die door een dunne stroopfilm van invertsuikers worden omgeven, en voor wat betreft de droge substantie de volgende samenstelling heeft:
  • Saccharose max. 83%
  • Dextrose ca. 5,5%
  • Fructose ca. 3.5%
  • Maltose ca. 2,5%
  • höhere Zucker ca. 8,0%
  • het enzym invertase.


Voorbeelden van zelf maken:

 • Suikerdeeg: poedersuiker aanlengen met een heel klein beetje water, en dan kneden.
 • Voederdeeg (i.c. honingsuikerdeeg): 10 kg poedersuiker samenvoegen bij 3 kg honing, en dan kneden (je kunt natuurlijk experimenteren met de verhoudingen - alle honing is ook niet hetzelfde).


Toepassingen

Onderstaand kan voor suikerdeeg telkens ook voederdeeg of apifonda gelezen worden.

 • Als je suikerwater voert dan wordt dat (onder de juiste klimatologische omstandigheden) vlot door de bijen in de raat opgeslagen, bij deeg gaat dat veel trager. Inwinteren doe je daarom bij voorkeur vlot met suikerwater. Het inwinteren met deeg kan echter wel handig zijn in situaties waarin er nog voldoende tijd is om in te winteren, en de volken ver weg staan. Het is dan gemakkelijk dat je ineens (in een verder goed afgesloten pak) een heleboel deeg kunt aanbieden.
 • Deeg is (evenals losse kristalsuiker) ook uitermate geschikt om aan de bijen te geven als de dracht ongewis is. Als er geen dracht is dan verhongeren de bijen niet, is er wel dracht: de bijen prefereren de nectar.
 • Als in de winter of het vroege voorjaar (als het soms zelfs nog vriest) blijkt dat een volk geen voer meer heeft, dan is voeren met suikerwater vaak niet mogelijk omdat dat suikerwater dan relatief ver gehaald moet worden (zodat de bijen het niet halen omdat ze anders verkleumen). In zo'n geval voer je dus juist met deeg (of borstplaat). Je legt het in plastic verpakte deeg dan zo dicht mogelijk op het volk. Je legt het bijvoorbeeld regelrecht op het gat van de dekplank (met daar eveneens een gat in het plastic), of je zet een extra kast op het volk zodat je het verpakte suikerdeeg (met een openingen aan de onderkant) regelrecht op de toplatten kunt leggen.
 • Suikerdeeg kun je ook gemakkelijk als voer aan bevruchtingsvolkjes meegeven.


In onderstaand filmpje is suikerdeeg aan de bijen gevoerd door strookjes suikerdeeg op de toplatten te leggen. Doordat er plastic overheen ligt is het risico op het verkleven van de bijen voorkomen. De bijen kunnen het suikerdeeg alleen zijwaarts benaderen (er niet overheen lopen en dan vastkleven). Het neerleggen van het suikerdeeg was door de warmbouw van dit volkje extra gemakkelijk.