Trildans: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Karl von Frisch]] heeft deze trildans (aldus vertaald vanuit het engelse 'tremble dance') al in 1920 beschreven, maar hij kon er niet de betekenis van achterhalen.
+
De trildans (ook wel dvhv-dans, vibratiedans of schuddans) is een van de [[bijendansen]].
  
 
+
[[Karl von Frisch]] heeft deze trildans (aldus vertaald vanuit het engelse 'tremble dance') al in 1920 beschreven, maar hij kon er niet de betekenis van achterhalen. In 1993 ontdekte Wolfgang Kirchner dat de trildans als gevolg had dat bijen die deze dans waarnamen niet meer er op uit gingen om voedsel te halen, maar dat is slechts één van de betekenissen die de trildans kan hebben. Inmiddels wordt verondersteld dat de betekenis van de trildans afhankelijk is van de context.
In 1993 ontdekte Wolfgang Kirchner dat de trildans als gevolg had dat bijen die deze dans waarnamen niet meer er op uit gingen om voedsel te halen.
 
  
  
Regel 9: Regel 8:
 
* de eerste keer dat er op een dag met succes voedsel is gevonden;
 
* de eerste keer dat er op een dag met succes voedsel is gevonden;
 
* er moeten minder bijen buiten voedsel gaan halen en er moeten meer bijen binnen bezig gaan met het verwerken van het voedsel;
 
* er moeten minder bijen buiten voedsel gaan halen en er moeten meer bijen binnen bezig gaan met het verwerken van het voedsel;
* het op een dag beeindigen van het voedsel halen
+
* het op een dag beeindigen van het voedsel halen;
 +
* de temperatuur van een zwermdop moet verhoogd;
 +
* een verzoek om stuifmeel van de rug te halen;
 
* er zijn al (te) veel bijen gesignaleerd bij de voedselbron.
 
* er zijn al (te) veel bijen gesignaleerd bij de voedselbron.
  

Huidige versie van 21 apr 2011 om 09:33

De trildans (ook wel dvhv-dans, vibratiedans of schuddans) is een van de bijendansen.

Karl von Frisch heeft deze trildans (aldus vertaald vanuit het engelse 'tremble dance') al in 1920 beschreven, maar hij kon er niet de betekenis van achterhalen. In 1993 ontdekte Wolfgang Kirchner dat de trildans als gevolg had dat bijen die deze dans waarnamen niet meer er op uit gingen om voedsel te halen, maar dat is slechts één van de betekenissen die de trildans kan hebben. Inmiddels wordt verondersteld dat de betekenis van de trildans afhankelijk is van de context.


Momenteel wordt deze dans in relatie gebracht met al de volgende betekenissen:

  • de eerste keer dat een individuele bij succcesvol is geweest in het vinden van voedsel;
  • de eerste keer dat er op een dag met succes voedsel is gevonden;
  • er moeten minder bijen buiten voedsel gaan halen en er moeten meer bijen binnen bezig gaan met het verwerken van het voedsel;
  • het op een dag beeindigen van het voedsel halen;
  • de temperatuur van een zwermdop moet verhoogd;
  • een verzoek om stuifmeel van de rug te halen;
  • er zijn al (te) veel bijen gesignaleerd bij de voedselbron.


Bronmateriaal

  • Biesmeijer, J. C. (May 2003) Abstract of: The occurrence and context of tremble dancing in free-foraging honey bees (Apis mellifera). Behavioral Ecology and Sociobiology 53, Number 6. pp. 411-416.
  • Kirchner, W. H. (1993). Summary of: Vibrational signals in the tremble dance of the honeybee, Apis mellifera. Behav. Ecol. Sociobiol. 33, 169-172.
  • Seeley, Thomas D. (May 1992) Summary of: The tremble dance of the honey bee: message and meanings. Behavioral Ecology and Sociobiology 31, pp. 375-383.
  • Thom, Corinna (March 2003), Summary of: The tremble dance of honey bees can be caused by hive-external foraging experience. The Journal of Experimental Biology 206, 2111-2116