Trugstade

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 5 dec 2013 om 13:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DeenseKast1.jpg
DeenseKast2.JPG
Deense trogkast met 2 honinghoogsels

Omschrijving

De Trugstade (ook wel: Deense trogkast) is een dubbelwandige kast (zoals ook de Cowan-, WBC- en simplexkast) met een vaste bodem en een losse deksel.

De ruimte tussen de binnenkast en de buitenkant is vrij groot, en kan in de winterperiode worden opgevuld met isolatie.

In Denemarken en in Sleeswijk-Holstein kwam/komt de kast traditioneel voor en ondanks drie oorlogen tussen beide werd/wordt in beide gebieden als raammaat 31 x 26 cm aangehouden. In Duitsland zijn er imkers die de kast gewoon geschikt maken voor Duits-Normaal.

Van een Belgische imker de volgende informatie m.b.t. zijn naar volle tevredenheid in gebruik zijnde kasten:

Sinds twee jaar pronkt er een Deense kast in mijn tuin. Een echt plezier om mee te imkeren. De maten der raten zijn uitgedrukt in deense duim (10x11). Een deense duim wijkt echter af van de meergekende Engelse duim. De isolatie bestaat traditioneel uit kaf (stroafval). Binnenin is de kast afgedekt met toplatjes, zodat je slechts een kleine ruimte openmaakt tijdens een inspectie. Achteraan de zijkant bevindt zich een tweede vliegopening. Dit is bijzonder interessant om er een aflegger in onder te brengen.

Op de internetsite van Danmarks Biavlerforening (vertaald: Denemarken's Imkersvereniging) zijn er voor verschillende raammaatvoeringen bouwtekeningen van de Trugstade beschikbaar


Datering

In Denemarken nog gespot in 2003. Toen de kast in 2010 op imkerforum.de besproken werd, had men het over 'die traditionelle dänische Trogbeute'. Dat wijst op een lange geschiedenis die wel eens zou kunnen terugreiken tot in de negentiende eeuw.


Voorkomen

Vooral Denemarken en de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Maar zoals gezegd is er ook een Belgische imker die ermee werkt en verder werd in 2010 de kast besproken op het Duitse forum imkerforum.de. Wellicht is de kast dus ook incidenteel in andere Duitse deelstaten in gebruik.


Navigatie