Twenthekorf

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Een Twenthekorf op twee randen.

De Twenthekorf (ook wel Mobielkorf "Twenthe") is in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door S.Frankenhuis[1], en hij noemde deze zogeheten mobielkorf naar zijn geboortestreek.


Frankenhuis ontwikkelde deze korf als een goedkope en ook gemakkelijke manier om aan een van bovenbehandelbare bijenwonig met uitneembare ramen te komen. Zijns inzien was het gemakkelijker om deze Twenthekorf te vlechten dan om een bijenkast te timmeren: De ondervinding heeft mij ook geleerd, dat het gemakkelijker is om het hanteeren van ring- en vlechtnaald aan te leeren, dan van schaaf en beitel.[1]


Frankenhuis vond dat de mobielkorven van eerdere datum (zoals bijvoorbeeld de Gravenhorster boogkorf) nog vele fouten hadden, maar hij was zeer gecharmeerd van de simplexkast.

De Twenthekorf heeft dan ook dezelfde ramen en inhoud als de simplexkast. De simplexramen waren zijns inziens: "reeds genoegzaam verspreid om reden van bestaan te hebben."


De Twenthekorf bestaat uit stroranden van vijf centimeter dik en 23 centimeter hoog, met bovenop aan de buitenkant een opgevlochten rand van 3 centimeter dikte. Die opgevlochten randen is zo gemaakt dat je meerdere stroranden bijendicht bovenop elkaar kunt plaatsten.

De simplexramen rusten op de binnen-bovenkant van de dikke randen, en worden door afstandsstrippen op de juiste afstand van elkaar gehouden gehouden. Op deze toplat-hoogte wordt eventuele overtollige ruimte met latjes weggewerkt.

In iedere strorand is aan de onderkant een vlieggat ingesneden zodat de vliegopening op de bodemplank komt. In de uitsteekrand is tevens zodanig een vlieggat ingesneden dat, wanneer twee randen op elkaar worden geplaatst, men deze desgewenst kan gebruiken (of anders dicht moet stoppen).


Op deze foto uit Maandblad "Bijen" 1910, staat de Twenthekorf 2 keer (met nummer 2) op de foto. In de stal 2e links boven en 4e links onderste rij.

De Twenthekorf heeft net als andere korven geen bodem. Hierdoor kun je van onderen voeren hetgeen volgens Frankenhuis beter gaat dan van boven. De Twentekorf wordt aan de bovenkant echter op zo'n manier afgedekt dat het ook mogelijk is om via de bovenkant te voeren.

Het zal duidelijk zijn dat je met de Twenthekorf allerlei handelingen uit de kastimkerij kunt uitvoeren, bijvoorbeeld ook het 'verenigen'.


Datering

1910 - 1930

Voorkomen

Twente omgeving Enschede - Lonneker

Navigatie

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 S.Frankenhuis. Mobielkorf "Twenthe". Maandschrift voor Bijenteelt, maart 1910.