Uyldert-kast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 16 feb 2010 om 16:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Een advertentie zoals deze is geplaatst in de bijenbladen van 1909

De Uyldert kast werd geproduceerd door Emil Uyldert. Eigenaar van bijenstand "de Weitekorrel" te Blaricum.

De kast werd in 1909 geleverd kompleet met bodem met vliegplank, broedkamer, honingkamer, dekplankje en dakje, voor de prijs van f 4,50.

Hij gaf aan dat de kast niet duurder was dan een goede boogkorf, en dat de kast de voordelen verenigde van een enkelwandige en een dubbelwandige bijenkast.

De binnenmaten komen overeen met een Tukker-kast en werd geleverd met WBC-ramen.


De kast bestaat uit een broedruimte met 8 raampjes, inwendig 19 x 37 cm. en een honingkamer 12 x 37. Aangeraden werd om deze enkelwandige kast een lichte kleur te geven, om te beletten, dat het hout in den zomer te warm wordt. Tegen winterkou zou de kast met een stuk asphaltpapier ingepakt moeten worden.


Op deze foto [1] zeer waarschijnlijk het echpaar Uyldert en daarmee tevens de enige foto van de heer Uyldert, want zijn dochter, en kleinzoon hebben geen foto's van hem in bezit

De heer Uyldert vertrok in 1910 naar Amerika. Er werd nooit meer iets van hem vernomen, zijn familie, vrouw en dochter Melli - toen slechts 1 jaar jong - in het ongewisse achterlatend. Aldus het verhaal wat de zoon van Melli Uyldert vertelde.

Zijn dochter, Melli Uyldert(1908-2009) vernoemde hij naar de honingbij "Mellifera"; zij is zeer bekend geweest op het gebied van de natuur, kruiden en astrologie en heeft veel publicaties gemaakt.


Voetnoten

  1. Foto Uit: "De Bijenteelt" van T.C. Hootsen, Uitgever Fa. Leityer Nypels Maastricht. pag 216


Navigatie