Venray

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Gemeentewapen Venray
het zegel met korf maar zonder bijen.

De gemeente Venray staat in Imkerpedia opgenomen omdat het gemeentewapen van Venray een bijenkorf en bijen toont. Venray ligt in Limburg tegen de heide- en veengebieden van De Peel aan, wat aan het bijenhouden aldaar natuurlijk een flinke impuls heeft gegeven. Venray heeft een imkervereniging met een kleine 30 leden.

Venray kreeg in 1851 de goedkeuring van de Hoge Raad voor het gemeentewapen en is sindsdien in gebruik.

De beschrijvende tekst bij het wapen luidt:

"Van zilver, 2 sleutels geplaatst en sautoir, beladen met een schild parti, regts van zilver met een slangenkop, arraché van sabel, gekroond van goud en getongd van keel, links van sabel met een croissant van zilver, coupé van lazuur met een bijenkorf en vliegende bijen van goud, op een grond van sinopel."


Over de bijenkorf en de bijen luidt de verklaring evenals bij de gemeentewapens van Hengelo (Ov.), Hoogeveen en Borne: de bijen symboliseren de bijenteelt ter plaatse.

Al in de 15e en 16e eeuw was de bijenteelt een belangrijke bron van inkomsten in het dorp.

Nog een aardige bijkomstigheid is dat het wapen is gemaakt naar een oud zegel, gebruikt door de schepenen van Venray sinds 1614.

Op het zegel ontbreken echter de bijen , de wassende maan staat links, en rechts neemt een klimmende leeuw de plaats in van de slangenkop.

Dit lost het probleem op, dat zich bij het wapen van Hengelo voordeed, waar in de beschrijving rechts en links verwisseld zijn:

Nu staat er ter verklaring: het schildje in het bovenste deel is gespiegeld weergegeven, omdat de tekenaar van de Hoge Raad van Adel of de gemeente geen rekening heeft gehouden met het feit dat een stempel het wapen gespiegeld bevat.