Voedersappen

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Voedersap)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voedersappen worden door voedsterbijen geproduceerd, en zijn een mengsel van eiwitrijke lichaamseigen afscheidingen van de voedersapklieren en nectarrijke oprispingen uit de honingblaas.


De voedsterbijen voeren de voedersappen aan de rest van het volk. Ze voeren het zowel aan larven als aan volwassen bijen, en ook aan de koningin. Met name voedsterbijen zijn goed in staat om het eiwitrijke stuifmeel te verteren, en via de voedersappen doet dus ook de rest van het volk daar z'n voordeel mee. Uiteraard gaat niet alle voedsel via tussenkomst van de voedsterbijen. De volwassen bijen zijn wel zelf in staat om honing of nectar te verteren. De koningin krijgt echter wel al haar voedsel via de voedsterbijen.


Een belangrijke component van de voedersappen is vitellogenine dat onder andere van invloed is op de levensduur van de individuele bijen, op de werkverdeling, en op de voortplantingsdrift van een volk. In de voedersappen zitten ook allerlei vitaminen.


De preciese samenstelling van de voedersappen verschilt naar gelang de ontvanger:

  • Werksterbrij: Werksterlarven krijgen gedurende de eerste twee dagen werksterbrij. Werksterbij is een mengsel van vetrijke en eiwitrijke afscheidingen van de voedersapklieren.
  • Bijenmelk: Naarmate de werksterlarve ouder wordt krijgt het steeds minder eiwitrijke afscheidingen en steeds meer nectar uit de honingmaag. Bij de oudste larven spreken we dan inmiddels van bijenmelk dat tevens tot 5%[1] stuifmeel kan bevatten. De voedersappen voor werksterlarven bevatten in het begin dus weinig suikers (en dan vooral glucose), maar later neemt het suikergehalte in de bijenmelk toe (en dan is vooral fructose).
  • Koninginnengelei: Dit is een speciaal voedersap voor de koningin en de koninginnenlarven.


Voetnoten

  1. Dit kan ook simpelweg een gevolg zijn van het stuifmeel dat bij nectar in de honingmaag is terecht gekomen en er (nog) niet uit weg is gefilterd (zie het spijsverteringssysteem van onze honingbij).