Voedsterbij

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 27 dec 2011 om 12:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Een voedsterbij is een jonge werkbij die als taak heeft het produceren van de eiwitrijke voedersappen voor de rest van het bijenvolk[1]. Voedsterbijen zijn daartoe beter in staat het eiwitrijke stuifmeel en bijenbrood te verteren, en onder andere om te zetten tot het zo belangrijke vitellogenine, dan de andere werkbijen.

Een voedsterbij voert de eiwitrijke voedersappen dus niet alleen aan de larven van de kolonie, hoewel daar wel het grootste gedeelte van de voedersappen terecht komt.

Een werkbij is ongeveer vanaf haar de vierde tot de vijftiende dag voedsterbij. Alleen in die periode heeft ze voedersapklieren van voldoende kwaliteit om die rol op zich te nemen. Uiteraard ligt dit bij de winterbijen anders.

Een voedsterbij is niet vanaf het begin af aan in staat om alle verschillende kwaliteiten voedersap te produceren. Pas vanaf de zesde dag zijn de voedersapklieren volgroeid en kan ze ook de jongere larven van 1 - 2 dagen oud voeden met eiwitrijkere voedersappen.

Als er een tekort aan stuifmeel en ook bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun vetlichaampjes. Daarna worden eitjes en jonge larven gekannibaliseerd om de koningin en het oudere broed van eiwit te voorzien.

Voetnoten

  1. Met uitzondering van de pas geboren werkbijen die nog geen voedsterbij zijn, maar al wel voldoende stuifmeel kunnen verteren om in de eigen eiwitbehoefte te kunnen voorzien en om in hun lichaam de voor de taak van voedsterbij belangrijke vetlichaampjes op te bouwen.