Vuilboom

Uit Imkerpedia
Versie door Webmaster (overleg | bijdragen) op 14 jan 2017 om 14:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Terwijl de besjes van een vorige bloei er nog steeds aan hangen, bloeit de vuilboom telkens weer opnieuw.
Rhamnus-frangula-alnus01.jpg

(Rhamnus frangula)

Omschrijving en kenmerken

Vuilboom, sporkehout, bloedboom, pijlhout, Hondskers, Honzehout, sprokkel, Peggehout, duvelskeersj, houtjeshout, buskruithout, stinkboom: allemaal verschillende namen voor dezelfde heester, verschillende namen die meestal samenhangen met het (vroegere) gebruik ervan.

Voor de bijenhouder is vooral van belang dat de vuilboom bijna het gehele bijenseizoen dracht oplevert. Terwijl de besjes van een vorige bloei er nog steeds aan hangen, bloeit de vuilboom telkens weer opnieuw. Korfimkers gebruiken de takken als spijlhout.


Bij de tuincentra zijn deze "ordinaire" boompjes bijna nooit te koop. Je moet er voor naar boomkwekers onder de afdeling 'plantsoen'.

De vuilboom kan ook door jezelf worden vermeerderd door zaaien. Het zaad moet je daarvoor wel eerst stratifiëren (= een aantal malen bevriezen en ontdooien) om kiemkrachtig te zijn/worden.

Je kunt natuurlijk ook de jonge plantjes uitsteken en verplanten. Waar vuilboom staat zullen jaarlijks meerdere jonge plantjes uitkomen. Dit natuurlijk niet in de vrije natuur doen, maar als ze in een plantsoen toch telkens worden weggeschoffeld ...


De plant is bestand tegen allerlei schimmels, en ook tegen strenge vorst.


Bij een oudere vuilboom kan het voorkomen dat deze haast niet meer bloeit. Dat komt doordat de vuilboom bloeit op jong hout. Het is daarom aan te bevelen om de vuilboom regelmatig terug te snoeien, want dat levert telkens weer nieuwe scheuten op. Vanwege de snoeibestendigheid van de vuilboom wordt deze al van oudsher gebruikt als haagplant, windsingel of als bron voor houtskool.


Algemeen zegt men, dat het een plant voor zandgrond is, maar in de praktijk blijkt dat deze plant ook in de volle klei kan gedeien.



De wegedoorn lijkt erg veel op de vuilboom, maar de wegedoorn bloeit (alleen) in de maanden mei - juni.


In onderstaand filmpje zie je onze honingbij op de vuilboom vliegen. De kleine bloempjes worden herhaaldelijk, maar ook vrij snel bevlogen.


Verwijzingen en bronnen