Warnholz' Simplex Segeberger

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Broedkamer vanaf boven. Bijen zijn nog afgeschermd met een stuk plastic.
Op de plek voor de oortjes zijn twee sleuven aangebracht. Eén verlengde sleuf voor de eveneens iets verlengde 11-raams afstandsstrip. De andere sleuf is voor een dikkere (hier metalen) strip tegen het verschuiven van de ramen overdwars.
Hier kun je de sleuf voor de afstandsstrip goed zien. De strip tegen het verschuiven is hier van plastic.

Nadat Ed Pieterse in 2007 voor de simplexmaat een EPS broedkamer (conform de Nederlandse Norm NEN 1061-75) ontwierp en door Stehr liet produceren, bracht ook Warnholz in 2008 een EPS broedkamer uit voor de simplexmaat. Evenals bij de Pietersekast past deze broedkamer bij het Segeberger assortiment zodat je er een Segeberger bodem, deksel, etc. bij kunt gebruiken.

Afwijkend van de genoemde Nederlandse norm voor de Simplexkast is de breedte van deze kast 395 mm zodat de bijenruimte zowel goed is voor 10 ramen met een hart op hart raatafstand van 38 mm als voor 11 ramen met een raatafstand 35 mm

De ophanging van de ramen gebeurt via een afstandsstrip die in een gleuf rust (zie bijgaande foto's aan de rechterkant). Ook onder de oren is sprake van de bijenruimte.

De bijenruimte tussen de kasten verticaal zit aan de onderkant van de kast (bij onder andere de spaarkast zit deze aan de bovenkant).


Datering en Voorkomen

Sinds 2008 in Nederland.


Navigatie