Warnholz' Simplex Segeberger

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 29 apr 2017 om 10:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Broedkamer vanaf boven. Bijen zijn nog afgeschermd met een stuk plastic.
Op de plek voor de oortjes zijn twee sleuven aangebracht. Eén verlengde sleuf voor de eveneens iets verlengde 11-raams afstandsstrip. De andere sleuf is voor een buitenstrip tegen het in de lengterichting verschuiven van de ramen. Die buitenstrip is hier van metaal.
Hier kun je de sleuf voor de afstandsstrip goed zien. De buitenstrip is hier van plastic.

Nadat Ed Pieterse in 2007 voor de simplexmaat een EPS broedkamer (conform de Nederlandse Norm NEN 1061-75) ontwierp en door Stehr liet produceren, bracht ook Warnholz in 2008 een EPS broedkamer uit voor de simplexmaat. Evenals bij de Pietersekast past deze broedkamer bij het Segeberger assortiment zodat je er een Segeberger bodem, deksel, etc. bij kunt gebruiken.

Afwijkend van de genoemde Nederlandse norm voor de Simplexkast is de breedte van deze kast (niet 385 mm maar) 395 mm zodat de bijenruimte prima geschikt is voor 11 ramen met een hart op hart raatafstand van 35 mm.

De ophanging van de ramen gebeurt via een afstandsstrip die in een gleuf rust (zie bijgaande foto's aan de rechterkant). Ook onder de oren is sprake van de bijenruimte.

Een (eveneens in een gleuf geplaatste) buitenstrip zorgt er voor dat de ramen niet in de lengterichting van de ramen kunnen verschuiven en dat de oren niet door de bijen aan een eventueel bovengeplaatst (en dan ter plekke naast de oren geplaatst) kastdeel kunnen worden vastgekit:

  • Deze buitenstrip moet je (middels vastschroeven, plakken of kitten) stevig in de bedoelde sleuf monteren, want als je meerdere kamers op elkaar plaatst dan kan het gebeuren dat die buitenstrip bij het afnemen van een bovenkamer onderaan die bovenkamer vast blijft zitten. Dat is vrij lastig, want dan moet je die strip onder die bovenkamer weg peuteren en weer in de daarvoor bedoelde sleuf van de onderkamer plaatsen.
  • Het is aan te bevelen om de metalen versie van de buitenstrips te gebruiken omdat de plastic buitenstrips na verloop van tijd kunnen breken.

De bijenruimte tussen de kasten verticaal zit aan de onderkant van de kast (bij onder andere de spaarkast zit deze aan de bovenkant).

Datering en Voorkomen

Sinds 2008 in Nederland.

Navigatie