Wassmelter: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''wassmelter''' is een constructie om de was uit de (meestal oude) raten te smelten. We kennen de volgende varianten: * een '''stoomwassmelter''' geb...')
 
Regel 3: Regel 3:
 
**
 
**
 
* een '''zonnewassmelter''' gebruikt de energie van het zonlicht:
 
* een '''zonnewassmelter''' gebruikt de energie van het zonlicht:
** Het zonlicht komt door een raam in een goed geisoleerde ruimte terecht die meestal donker gekleurd is en daardoor goed warm wordt.
+
** Het zonlicht komt door een raam in een goed geisoleerde ruimte terecht die meestal donker gekleurd is en daardoor goed warm wordt (zie bijvoorbeeld de [http://www.imkerpedia.nl/downloads/Zonnewassmelter-Harmen-van-der-Ende.pdf door Harmen van der Ende gemaakte bouwtekening van een zonnewassmelter])
** De zonnewassmelter staat schuin op de zon gericht om de zon optimaal te 'vangen' (en wordt gedurende de dag ook bij gedraaid). ** Doordat de zonnewassmelter schuin staat zal de gesmolten was naar beneden naar een opvangbak stromen.
+
** De zonnewassmelter staat schuin op de zon gericht om de zon optimaal te 'vangen' (en wordt gedurende de dag ook bij gedraaid).
 +
** Doordat de zonnewassmelter schuin staat zal de gesmolten was naar beneden naar een opvangbak stromen.

Versie van 20 mei 2010 om 09:30

Een wassmelter is een constructie om de was uit de (meestal oude) raten te smelten. We kennen de volgende varianten:

  • een stoomwassmelter gebruikt de hitte van stoom:
  • een zonnewassmelter gebruikt de energie van het zonlicht:
    • Het zonlicht komt door een raam in een goed geisoleerde ruimte terecht die meestal donker gekleurd is en daardoor goed warm wordt (zie bijvoorbeeld de door Harmen van der Ende gemaakte bouwtekening van een zonnewassmelter)
    • De zonnewassmelter staat schuin op de zon gericht om de zon optimaal te 'vangen' (en wordt gedurende de dag ook bij gedraaid).
    • Doordat de zonnewassmelter schuin staat zal de gesmolten was naar beneden naar een opvangbak stromen.