Werkbijen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 16: Regel 16:
 
Dat het ene bevruchte eitje een werkbij wordt en het andere bevruchte eitje een koningin, wordt bepaald door de hoeveelheid [[koninginnengelei]] die het krijgt in het larvestadium.
 
Dat het ene bevruchte eitje een werkbij wordt en het andere bevruchte eitje een koningin, wordt bepaald door de hoeveelheid [[koninginnengelei]] die het krijgt in het larvestadium.
  
De na het popstadium volgroeide werkbij heeft vervolgens eerst 21 dagen [[binnendienst]], en daarna buitendienst zo lang als kan (meestal ook niet meer dan 21 dagen). Aldus leeft een werkbij na het popstadium maar zo'n 6 weken. Dit geldt niet voor de [[winterbijen]].
+
De na het popstadium volgroeide werkbij heeft vervolgens eerst 21 dagen [[binnendienst]], en daarna [[buitendienst]] zo lang als kan (meestal ook niet meer dan 21 dagen). Aldus leeft een werkbij na het popstadium maar zo'n 6 weken. Dit geldt niet voor de [[winterbijen]].

Versie van 3 nov 2009 11:06

Het leven van een werkbij begint als bevrucht eitje (de koningin kan aan een eitje al dan niet sperma toevoegen om het te laten bevruchten).

Eitjes larven werkbijen.jpg


Het duurt 21 dagen voordat een werkbij is volgroeid (voor een koningin en een dar is dat respectievelijk 16 en 24 dagen).

Die 21 dagen zijn als volgt verdeeld:

  • na 3 dagen komt er een larve uit het eitje,
  • die larve wordt dan 6 dagen goed gevoed, waarna deze zich verpopt,
  • het popstadium duurt 12 dagen.


Dat het ene bevruchte eitje een werkbij wordt en het andere bevruchte eitje een koningin, wordt bepaald door de hoeveelheid koninginnengelei die het krijgt in het larvestadium.

De na het popstadium volgroeide werkbij heeft vervolgens eerst 21 dagen binnendienst, en daarna buitendienst zo lang als kan (meestal ook niet meer dan 21 dagen). Aldus leeft een werkbij na het popstadium maar zo'n 6 weken. Dit geldt niet voor de winterbijen.