Zesramer

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 27 nov 2019 om 12:49
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit zesraamskastje was te zien op het onderdeel Bee at Home van de Floriade 2002.
Een zesramer van EPS. Aan de buitenkant geschilderd, en gevuld met bijen. In plaats van een dekplank een stukje doorzichtig plastic. De op deze foto witte vliegopening kan gemakkelijk dicht en open worden geschoven mits men maar geen verf tussen de schuivende delen doet. Als je dit schuifbare deeltje omdraait heb je tevens een klein vliegplankje.

Omschrijving

Een zesramer (van oorsprong het zogeheten Engels kastje) is eigenlijk "gewoon" een spaarkast, maar dan voor slechts zes ramen. Het is dus een kleiner kastje, maar er zitten al wel ramen in met de simplex-raammaat.

De zesramer is ontstaan toen er in Engeland in de eerste helft van de vorige eeuw veel volken ten onder gingen aan waarschijnlijk de tracheeënmijt. Ook vanuit Nederland werden toen veel bijenvolken vanuit bijenkorven in zesraams Engelse kastjes gedreven, en met scheepsladingen tegelijkertijd naar Engeland geëxporteerd[1]. De verschillen tussen ons simplexraam en Engelse standaardraam zijn maar klein.

Het orginele zesraams Engelse kastje had flintdunne wandjes, maar later heeft men de wanden dikker gemaakt en is het een eigen leven gaan leiden, zeker nadat Ir. J.F.A.M. Mommers de Aalster methode introduceerde.

Zo'n zesramer wordt ook heden nog vaak gebruikt voor een kunstzwerm, of voor het onderbrengen van een hulp- of reservevolk.

In de tuinbouw worden zesramers veelvuldig toegepast voor bestuiving van onder glas geteelde gewassen.

Een zesramer kan ook voor bevruchtingsdoeleinden worden gebruikt, of om een geschepte zwerm in onder te brengen.


Doordat dit kleinere kastje reeds gebruikt maakt van de simplex-raammaat kan het volkje t.z.t. dus ook gemakkelijk naar een simplex- of spaarkast worden overgezet.


Inmiddels zijn er ook zesramers van EPS in de handel[2]. Ook in houten zesramers is het (vooral met wat isolerende maatrelegelen) al goed mogelijk om er volkjes in te laten overwinteren, maar vanzelfsprekend kan dat in zo'n zesraams kastje van het uit zichzelf al goed isolerende EPS veel beter. Bovendien kan zo'n lichte bijenkast (mits deze een vast bodem heeft) ook prima worden gebruikt om een zwerm regelrecht in te scheppen (zonder gebruik van een schepkorf dus).


Bouwtekening(en) van houten zesramers kun je hier vinden.


Navigatie


Voetnoten

  1. Onze heidebij (Apis mellifera mellifera lehzeni) had een dermate grote voortplantings- en zwermdrift dat deze bijna gelijk op ging met die van de tracheeënmijt.
  2. Ook zijn er bij de EPS-zesramers honingkamers te koop. Deze honingkamers spelen dan niet zozeer een rol voor het winnen van honing (want dat doe je vooral met productievolken), maar geeft een volkje vooral meer ruimte om verder te groeien. Als het volkje voor de winter nog voldoende groot kan worden voor een grote kast (10- of 11-ramer), dan heeft overzetten naar zo'n grote kast de voorkeur, maar anders is zo'n honingkamer een prima alternatief.